Mycket jobb med att sköta om lekplatser
Av Christina Nordwall
I Frillesås är det en samfällighetsförening som ser till att Vildrosvägens lekplats och Lärkbacken underhålls. Kungsbacka kommun tar inget ekonomiskt ansvar för dessa liksom flera andra lekplatser utanför stadskärnan.
– Det kan kännas lite orättvist att kommunen finansierar lekplatser och vägar för dem som bor inom stadsplanerat område medan vi får betala själva, säger Åke Wallin, ordförande i Frillesås östra samfällighetsförening.
SKÖTER OM. Åke Wallin och Hans-Olov Werner sitter i styrelsen för Frillesås östra samfällighetsförening. För tredje året söker de kommunens lekplatsbidrag för att kunna finansiera underhållet av lekplatserna inom området.
Foto: Christina Nordwall
I Frillesås östra samfällighetsförening ingår 150 fastigheter liksom skolan samt Ekstas hyresfastigheter. Samfällighetsföreningen sköter om allmänna lekplatser, grönytor och vägar inom sitt område. En avgift baserad på andelar tas ut av medlemmarna men den räcker inte till allt som behöver skötas om.
– För villaägare kostar det 1800 kronor per år att vara med, säger Hans-Olov Werner, sekreterare i samfällighetsföreningen.
Viss finansiell hjälp för att sköta om vägarna fås via vägbidrag. När gäller lekplatserna är det upp till föreningen att finansiera underhåll och eventuellt nya redskap trots att de är öppna för allmänheten. Det blir rätt många kronor på ett år vilket innebär att samfällighetsföreningen behöver söka kommunens lekplatsbidrag för allmänna lekplatser för att få ihop kalkylen.
– Det är tredje året vi söker lekplatsbidrag från kommunen. I år sökte vi 60 000 kronor och kommer att få cirka 30 000, säger Åke Wallin.
Bytt ut redskapKommunens bidrag ska gå till upprustning och renovering och ersättning utgår med 50 procent av material- och redskapskostnad, men arbetskostnaden ersätts inte.
Och det är många saker att tänka på. Lekplatserna ska hålla säkerheten och inte minst vara lekvänliga.
– Vi har varit flitiga och gjort mycket under de här två åren. Vi har bland annat fixat underlaget här på Vildrosvägens lekplats, bytt ut redskap och kapat träd. Det är ganska mycket jobb med det även om vi lägger ut själva arbetet med underlag och så vidare på entreprenad, säger Hans-Olov Werner.
Används flitigtVildrosvägens lekplats är populär och används flitigt under stora delar av året. Den är uppdelad i flera mindre områden för att passa barn i olika åldrar.
– Vi går ofta hit, säger två förskolepedagoger från en förskola i närheten.
Barnen springer glatt i väg mot rutschkanan som i år ska få ett nytt stötdämpande underlag.
– Det blir nog konstgräs, säger Åke Wallin.
Även Lärkbacken ska få en översyn i år. En sandlåda ska bytas ut och få ett solskydd. Dessutom skulle underlaget intill själva lekytorna behöva en upprustning.
– Men det vill kommunen inte hjälpa till med eftersom de anser att det inte tillhör lekplatsen, säger Åke och Hans-Olov lite försiktigt och berättar att föreningen själv sett till att lekplatsen fått ny dränering.
Och trots att det är mycket jobb med lekplatsunderhållet verkar herrarna nöjda med utbudet som barnen i området kan ta del av.
– Ja, det är roligt för barnen att kunna gå till olika lekplatser i området, säger de.