Mer samverkan ska leda till färre brott
Av Henrik Laurén
Vill man öka tryggheten i sitt närområde är Grannsamverkan ett vedertaget sätt. Undersökningar visar att metoden minskar inbrotten med 36 procent. 30 november arrangeras i polishuset en informationsträff om Grannsamverkan.
Här samverkar grannarna. I Kungsbacka är Grannsamverkan en etablerad metod mot inbrott både i villaområden och flerfamiljshus.
FOTO: HENRIK LAURÉN
– Kommunen och polisen har representanter på plats och informerar hur grannar tillsammans kan öka tryggheten i sitt bostadsområde. Vi ordnar informationer med jämna mellanrum, både för dem som varit med ett tag och nya som vill starta upp. Som alltid med Grannsamverkan är det kostnadsfritt, säger Astrid Bayard vid Kungsbackas enhet för kultur och fritid.
Grannsamverkan administreras av kommunen som tar emot anmälningar till informationsträffen. Hos polisen är kommunpolis Jenny Sjöström kontakt för Grannsamverkan.
– Det kollektiva är alltid bra. De som bäst känner närområdet är ju de som bor där. Engagemang och samverkan är bra och Grannsamverkan står för just det.
Vid ett inbrott i Halmstad tidigare i november kunde polisen gripa en person på bar gärning tack vare observanta grannar. Gripandet kan enligt Sjöström ha bäring också till Kungsbacka.
– Grannsamverkan innebär bland annat att man är observant på det som sker i närområdet. Man har god kontakt med grannarna vilket främjar trygghet och trivsel, säger Jenny Sjöström.
Vart tredje hushåll medGrannsamverkan har funnits i Sverige sedan 1985. I Kungsbacka startade verksamheten 2010 och har sedan vuxit snabbt.
– I dag är cirka 10700 hushåll med i Grannsamverkan. Det runt en tredjedel av alla hushåll i kommunen, det är bra och Kungsbacka är i topp i hela landet, säger Mevludina Abazovic, trygghetssamordnare vid Kungsbacka kommun.
I ett område med Grannsamverkan finns skyltar uppsatta med Grannsamverkans och polisens symboler. Grundtanken är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet. Metoden minskar risken för inbrott med i genomsnitt 36 procent enligt en utvärdering av Malmö Högskola gjord på uppdrag av organisationen Sambo, Samverkan mot brottslighet.