På Kristi himmelfärdsdag den 10 maj är det 40-årsjubileum för Kungsrallyt.
Blir det några extra festligheter med anledning av det?
– Det delas ut jubileumsmedalj istället för plakett i år och alla som deltar brukar få ett deltagarbevis, säger Kent Elofsson i arrangerande MC-veteranerna Kungsbacka.
I år är starten på Lindens torg. Varför det?
– Rallyt kolliderar med den internationella matmarknaden som är samtidigt. För två år sedan hade vi det gemensamt på Kungsbacka torg även om vi fick maka på oss lite. Detta är nog bättre eftersom man aldrig vet hur många som kommer, det är också bättre plats för publiken.
När kör de första iväg?
– Klockan 9.30 och prisutdelningen är klockan 15.
Hur långt är det?
– Banan är cirka 7, 5 mil, runt Lygnern. De kör upp på norra sida av Fjärås och ner på södra via Tostared och tillbaka. Det blir en fikakontroll med lite olika övningar i Lygnevi och så har vi en kontroll i Tostared med poängpromenad. Nära målgång blir det lunch på Matverket. Vi försöker variera sträckan men det är inte lätt, vi är lite begränsade av havet i väster. Det är många gupp ut mot Vallda, Särö och Kullavik. Första rallyt gick runt Lygnern och vi har försökt lägga banan så nära ursprungssträckan som möjligt.
Vilka får vara med?
– Alla motorcyklar och mopeder som är 30 år och äldre. Det är mest motorcyklar men mopedantalet har ökat. Det är svårt med nyrekryteringen när det gäller motorcyklarna, det är inte lika många som tar motorcykelkörkort idag. Det är vi som är lite äldre som fick mc-kortet på köpet.
Hur många deltagare kommer?
– Vi har ett 60-tal föranmälningar men det brukar bli minst det dubbla, många väntar och avvaktar väderläget. Det går att anmäla sig på plats men då kommer man tyvärr inte med i programbladet.
Var kommer de ifrån?
– Vi har en tysk och en från Brasilien som har anmält sig. Annars är det mest västsvenskar.
Är det någon som varit med alla 40 åren?
– Nej det tror jag inte, vi har inte fört någon statistik men jag vet ingen som varit med alla 40 år.
Bildtext: Kungsrallyt från starten 2017, några deltagare från mopedklassen startas av Lennart Johnsson. Foto: Kent Elofsson
Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här
Ska ge stöd för ökat förebyggande arbete
Utreds internt av socialtjänsten
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.