NYHETER 2022-04-11 KL. 06:40

Kungsbackas arbete med suicidprevention brister

Av Julia Sandstén Vikberg

Kungsbacka är bäst i Halland på suicidprevention, men gör ändå inte tillräckligt inom området. Detta enligt en ny undersökning av organisationen Suicide Zero som menar att det finns en hel del kvar att jobba på.

Kungsbackas arbete med suicidprevention brister

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

I snitt begår 11,8 personer i Kungsbacka självmord per år enligt kommunens statistik över åren 2010 till 2019. Det är lägre än rikssnittet som ligger på 18,8 personer. Men varje person som tar sitt liv är en för mycket.
Suicide Zero har för första gången gjort en undersökning där landets kommuner har fått svara på hur de jobbar suicidförebyggande och enligt den undersökningen får Kungsbacka inte grönt ljus.
– Det räcker inte att bara jobba med suicidprevention inom sjukvården utan kommunernas förebyggande arbete är viktigt. Organiserar man insatserna på rätt sätt är det livräddande, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.
Kungsbacka är den kommun i Halland som bedöms ha bäst insatser inom området. Men ändå hamnar Kungsbacka på en gul nivå i undersökningen, vilket innebär att det finns rum för en hel del utveckling. Suiceide Zero pekar ut några områden där Kungsbacka brister.


Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero. Foto: Erik Simander/Bildbyrån


Samverkan behövs
Bland annat så saknas en lokal överenskommelse mellan socialtjänsten och psykiatrin gällande vårdkedjan för grupper som har hög risk för självmord.
– Vi märker att personer ofta har behov av flera insatser av både kommunen och hälso- och sjukvården och där behöver man tydliggöra ansvaret och samarbeta med varandra. Om arbetet inte samordnas kan en person hålla på läggas in och ut. Det kan också bli bråk om vem som ska betala för insatserna och då är det personen som far illa, säger Rickard Bracken.
En indikation på att personer inte får tillräcklig hjälp är att blåljuspersonal kan larmas ut till en och samma person upprepade gånger.
– Polis och räddningstjänst brukar reagera på att de flera gånger åker på larm till en och samma person och avstyr självmordsförsök och ser till att psykiatrin tar hand om dem och att det sedan händer igen. Det är ett tecken på att personen inte fått sitt behov av stöd tillgodosett. Det kan behövas stöd av psykiatrin och kommunen efteråt, kanske behöver personen läggas in på ett boende eller kanske det finns ett missbruk som man behöver hjälp med, säger han.
När Norra Halland i november skrev om hur Kungsbackapolisen arbetar kring suicid uppgav Mikaela Verdin, yttrebefäl och gruppchef för ingripandeverksamheten, att detta var ett problem i Kungsbacka.
– Det är många personer som kontaktar oss flera gånger. Eftervården hade kunnat vara bättre, sa hon till Norra Halland då.

Inget skolprogram
En annan brist för Kungsbacka är enligt Suicide Zero att kommunen inte har implementerat ett suicidförebyggande-program som man arbetar med i alla skolor.
– Det tycker jag Kungsbacka borde satsa på för det finns stöd i forskningen för detta. Istället för att bara jobba med det i några skolor, säger Rickard Bracken.
I Kungsbacka finns det inte heller någon egen post för suicidprevention i kommunens budget, vilket kan innebära att insatser inte får långsiktig finansieringen menar Bracken.
– Det kan betyda att det är uppbyggt på projektbidrag som man får när staten satsar på det. Det är då svårt att få till ett långsiktigt arbete. Det är risk för att man bygger upp insatser som fungerar bra men som man måste avsluta för att man inte har satsat på det i budgeten, säger han.
Han påpekar dock att Kungsbacka gör mycket som är bra också, vilket kan vara orsaken till att kommunen fick det bästa resultatet i Halland i undersökningen.
– Det jag tycker att Kungsbacka gör bra är att del att det verkar finnas stöd från ledningen och det verkar som att kommunen jobbar med självmord brett. Man har många insatser och flera förvaltningar är involverade. Forskningen säger att man ska jobba brett med det här. Sedan har jag pratat med ledningen och tycker att det verkar finnas en politisk vilja i kommunen, säger Rickard Bracken.

Läs också: Så har kommunen ändrat sitt arbete.



Här kan du få hjälp:

Akutnummer: Ring 112 om du behöver akut vård eller hjälp
Minds självmordslinje: Tel: 90101 eller chatt: mind.se/chatt. Öppet dygnet runt.
Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80
Jourhavande präst: nås via 112
BRIS: För barn och unga. Tel: 116 111. Övriga kontaktuppgifter finns på bris.se
BUP(Barn och ungdomspsykiatrin) i Kungsbacka: Tel: 0300-56 52 17


TV-klipp och nyheter

Föräldrar tvingades fly efter påstådd knarkskuld
2025-05-15 KL. 21:00
Premium

Föräldrar tvingades fly efter påstådd knarkskuld

Bomben i Kolla – nu startar rättegången

Möt vårens succéspelare i en större intervju
2025-05-15 KL. 20:00
Premium

Möt vårens succéspelare i en större intervju

✔ Betygsätter starten ✔ Klubbytet ✔ Blyga målsättningen

Efter succén – blir nu enklare att söka parkeringstillstånd
NYHETER 2025-05-15 KL. 12:15

Efter succén – blir nu enklare att söka parkeringstillstånd

Nya e-tjänsten för färdtjänstansökan får bra betyg

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Bistick gav allergichock – nu lever Andrea ett liv bland bin

Bistick gav allergichock – nu lever Andrea ett liv bland bin

Det var fem år sedan som Andrea Wallroth valde att säga upp sig från sitt lärarjobb och satsa på att bli biodlare på heltid. Nu driver hon den prisbelönta honungsbutiken Djäknegårdens honung. Norra Halland träffade henne för att prata om hennes passion för bin, om när hon utvecklade en allvarlig allergi mot bistick och om varför insekter är så viktiga för planetens överlevnad.