Kulturstipendium till Onsalamuseum
Av Eric Andersson
Onsala båt- och sjöfartsmuseum har tilldelats Götiska förbundets kulturstipendium. En ärofylld utmärkelse som dessutom innebär ett välbehövligt ekonomiskt tillskott.
– Det är en stor ära, säger Bert Westenberg, styreleordförande.
Bengt-Arne Henriksson från Onsala Båt- och Sjöfartsmuseum tar emot diplomet från Håkan Djurberg Johansson och Gunnel Blomster. Foto: Eric Andersson
Götiska förbundets kulturpris delas årligen ut till en förening eller verksamhet som gjort en anmärkningsvärd kulturgärning.
– Vi oss hedrade att vi blivit utsedda av Götiska förbundet. Sedan lever vi i en verklighet där vi hela tiden behöver söka bidrag för olika saker. Därför är den här summan (20 000 kronor) otroligt välkommen, säger Bert Westenberg.
På plats för att dela ut priset var Gunnel Blomster, Håkan Djurberg Johansson och Carl David Sandberg från Gotiska förbundet. Att det blev just Onsala Båt- och Sjöfarsmuseum som fick stipendiet var i slutändan ett enkelt beslut.
– Det stod verkligen ut över alla andra som extraordinär kulturgärning. En sak som vi fastnade för är det ideella engagemanget som finns här. Det finns en ideell ådra här och historien är viktig, säger Håkan Djurberg Johansson.
Fakta: Motiveringen
Båtmuseet startade sin verksamhet på nittiotalet i sann nybyggaranda genom att flytta ett välbevarat magasin från Kungsäter till Onsala. Genom ett omfattande ideellt arbete finns nu ett museum som visar betydelsen av kustsjöfarten för folket i denna delen av landet. Båtar har restaurerats till sin forntida glans och kan beskådas i utställningen.
Vikten av att känna sin historia går som en röd tråd genom bevarandet av båtar och föremål som omges av målande och informativa beskrivningar.
Det är en kulturgärning att lyfta fram de ansträngningar som gjordes för att förbättra gamla tiders båtar och som lett fram till de fantastiska skapelser som vi kan befara havet med idag.
Allt som finns på museet är dokumenterat och kan bilda underlag för forskning.