NYHETER 2022-07-16 KL. 14:00

Kulturstipendium till Onsalamuseum

Av Eric Andersson

Onsala båt- och sjöfartsmuseum har tilldelats Götiska förbundets kulturstipendium. En ärofylld utmärkelse som dessutom innebär ett välbehövligt ekonomiskt tillskott.
– Det är en stor ära, säger Bert Westenberg, styreleordförande.

Kulturstipendium till Onsalamuseum
Bengt-Arne Henriksson från Onsala Båt- och Sjöfartsmuseum tar emot diplomet från Håkan Djurberg Johansson och Gunnel Blomster. Foto: Eric Andersson

Götiska förbundets kulturpris delas årligen ut till en förening eller verksamhet som gjort en anmärkningsvärd kulturgärning.

– Vi oss hedrade att vi blivit utsedda av Götiska förbundet. Sedan lever vi i en verklighet där vi hela tiden behöver söka bidrag för olika saker. Därför är den här summan (20 000 kronor) otroligt välkommen, säger Bert Westenberg.

På plats för att dela ut priset var Gunnel Blomster, Håkan Djurberg Johansson och Carl David Sandberg från Gotiska förbundet. Att det blev just Onsala Båt- och Sjöfarsmuseum som fick stipendiet var i slutändan ett enkelt beslut.

– Det stod verkligen ut över alla andra som extraordinär kulturgärning. En sak som vi fastnade för är det ideella engagemanget som finns här. Det finns en ideell ådra här och historien är viktig, säger Håkan Djurberg Johansson.


Fakta: Motiveringen
Båtmuseet startade sin verksamhet på nittiotalet i sann nybyggaranda genom att flytta ett välbevarat magasin från Kungsäter till Onsala. Genom ett omfattande ideellt arbete finns nu ett museum som visar betydelsen av kustsjöfarten för folket i denna delen av landet. Båtar har restaurerats till sin forntida glans och kan beskådas i utställningen.
Vikten av att känna sin historia går som en röd tråd genom bevarandet av båtar och föremål som omges av målande och informativa beskrivningar.
Det är en kulturgärning att lyfta fram de ansträngningar som gjordes för att förbättra gamla tiders båtar och som lett fram till de fantastiska skapelser som vi kan befara havet med idag.
Allt som finns på museet är dokumenterat och kan bilda underlag för forskning.


Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Fängelse för stöld hos äldre par
NYHETER 2022-08-11 KL. 19:00

Fängelse för stöld hos äldre par

Utsedd till Årets inspiratör
NYHETER 2022-08-11 KL. 16:00

Utsedd till Årets inspiratör

Åtalas för hot under vansinnesfärd
NYHETER 2022-08-11 KL. 11:49

Åtalas för hot under vansinnesfärd

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal
NYHETER 2022-08-11 KL. 09:30

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.