NYHETER 2022-08-03 KL. 15:00

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Av Christina Wagner

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Att ha blivit utsatt för övergrepp som barn drabbar offren genom hela livet. Många personer har hört av sig till Norra Halland efter vår serie, som vi avslutar med Marias historia. Den väcker hopp om att det går att komma vidare och leva ett fullgott liv, även efter ett övergrepp.

Maria heter egentligen något annat, och lever i dag med familj och barn i Kungsbacka kommun. När hon var sju år började övergreppen som begicks av hennes styvpappa i en annan stad i Sverige.

– Mamma träffade mannen när jag var sex år. Han flyttade in hos oss efter ett halvår eller ett år, vad jag minns började övergreppen sedan jag var sju. De skedde mestadels nattetid, när mamma var iväg på sitt nattjobb, berättar hon.

Från att Maria var sex år till att hon var elva var mamman och mannen tillsammans. Maria hade sedan femårsåldern varit hos sin pappa varannan vecka efter föräldrarnas skilsmässa. Där var hon när mamman ringde.

– Han har misshandlat henne så svårt att hon var på sjukhus. Vi fick inte träffa henne på några veckor, för hon hade svåra skador i en käke. Hon valde att inte polisanmäla, ville bara därifrån, det ångrar hon i dag.

Förträngde allt

Då var Maria elva år. Mannen hade utsatt mamman för våld i relationen flera gånger, vilket både hon och hennes bror bevittnade. Men utan att de andra kände till det så utsatte han även Maria sexuellt.

– När de skilde sig blev det väldigt mycket fokus på mamma, av förståeliga skäl. Ingen visste om vad som hänt mig. Jag minns att jag stod och diskade, minns så tydligt känslan av att behöva hjälpa henne.

Hon trängde undan vad som hänt henne själv så gott hon kunde. Mannen hade hotat henne om hon berättade om vad som hänt för hennes mamma. Det var inte förrän Maria fyllde 18 år som hon berättade vad som hänt för sina båda föräldrar. Då hade hon sin första relation, med den följde sex och då kom traumat tillbaka.

– Mina föräldrar har alltid trott på mig, aldrig ifrågasatt och alltid varit ett bra stöd i detta. Jag fick ganska omgående kontakt med kurator, och fick direkt väldigt bra stöd både från familjen och med professionell hjälp.

De följande åren gick Maria hos psykolog, hon har också gått i gruppterapi hos en ideell förening som jobbar med personer som varit utsatta för sexuella övergrepp som barn.

– En kombination med egna samtal och grupp har varit bra för mig. Det är skitjobbigt att höra andra berätta. Men också, det är svårt att inte förstå om man själv inte varit utsatt, så det har varit bra.

Uthärdar det

Med det sagt så har Maria mått extremt dåligt i perioder, och också varit självmordsbenägen.
Hon ha haft ätstörningar, självskadebeteende och väldigt stark ångest. Samtidigt har hon lyckats med universitetsstudier och kunnat jobba under de här åren.

– Man uthärdar tills nästa gång det inträffar. Jag har varit sjukskriven i perioder, jag har ätit antidepressiv medicin.

Det som hon tror räddat henne är vänner och familj, som stöttat och vågat fråga hur det är med henne. Hon valde att berätta för sina närmaste vänner när hon berättade för sina föräldrar den gången, och hennes man känner också till bakgrunden.

– Det har också gjort att jag inte sökt mig till något destruktivt, för det har man tyvärr förstått på vägen att väldigt många hamnar i missbruk. Jag har haft väldigt fina vänner som stöttat och funnits där, hade jag inte haft dem runt omkring mig och den professionella hjälpen hade det inte gått så bra som det gjort.

Dålig självbild

Innan hon träffade sin nuvarande man för tio år sedan, som hon också har två barn med, sökte hon sig till män som gjorde att hon hamnade i destruktiva relationer. Hennes självbild var sargad, hon tyckte inte hon var värd något bättre på grund av sina upplevelser som barn, men fick slutligen hjälp att ta itu med den biten också.

– Jag gick i terapi ett år för att jobba med mig själv. Året efter träffade jag min nuvarande man. Jag kan inte säga att jag var hel, men han var så totalt annorlunda mot alla de andra jag varit tillsammans med eller dejtat. Det fanns något annat där redan från början.

Traumat kom tillbaka

Med första graviditeten kom traumat upp igen. Maria var öppen mot barnmorskor med sitt trauma, och fick bra hjälp med att hantera sina känslor.

– Jag var väldigt nervös när jag fick veta att det var en flicka. Nervös över min egen reaktion och besök hos barnmorskor och inför gynekologiska undersökningar. Jag har förstått från andra utsatta som fått barn att det sätter igång saker, bara att byta blöja kan vara jättesvårt för man påminns och är rädd att göra fel.

Hjälper andra

Som flera andra utsatta har hon själv valt att stötta andra som är i behov av stöd. Vården och samhället borde bli bättre på att hjälpa, själv har hon fått all hjälp genom att hennes mamma aktivt sökt upp den.

– Min mamma hjälpte mig med kuratorskontakt och hon sökte upp den här ideella föreningen som fanns. Vården hade ingen kunskap, det var ingen som nämnde det.

Maria tycker det är skrämmande att så få förövare döms, och att mörkertalet är stort.

– Polisens resurser är skrämmande dåliga. De gör så gott de kan, men det är ett enormt samhällsproblem.

Vad har du för råd att ge till någon som misstänker övergrepp?
– Våga ställa frågan. Visa att du finns där. Om det är så att personen uppenbarligen mår väldigt dåligt, försök erbjuda att följa med till vården eller vart man vänder sig. Kolla upp, finns stödförening, gör saker åt personen. Man kanske mår så dåligt att man behöver bli inlagd. Så att finnas där, ställa frågan, hjälpa till i kontakten med professionella. Jag tänker också, nu när jag själv är förälder, att man måste våga se att barn far illa. Oavsett om det är övergrepp eller våld, man måste våga agera om man misstänker att barn far illa.


Läs mer:
Polisen kritisk till Dumpens metoder
Sexuella övergrepp som förändrar hela livet
Synen på sexbrott mot barn rejält skärpt
"Beviskraven högre för sexbrott"
Tufft att gå vidare efter ett övergrepp

Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om
NYHETER 2025-07-04 KL. 12:00
Premium

Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om

"98 procent av alla vi möter är positiva"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.