NYHETER 2022-07-26 KL. 20:00

Tufft att gå vidare efter ett övergrepp

Av Julia Sandstén Vikberg

Skam och skuld är vanliga känslor efter att ha utsatts för sexuella övergrepp. Många kan må dåligt av det som hänt under en lång tid. Men det går också att gå vidare.
– Det finns en föreställning i samhället om att sexuella övergrepp är så hemskt att den som utsatts mår dåligt hela livet, aldrig kan ha en relation eller ha sex igen, men så behöver det verkligen inte vara, säger psykoterapeuten Jennie Isakzon.

Tufft att gå vidare efter ett övergrepp
Jennie Isakzon, psykoterapeut och samordnare på mottagningen Ung Utsatt i Göteborg. Foto: Privat

TV-klipp och nyheter

Jennie Isakzon är psykoterapeut och samordnare på mottagningen Ung Utsatt i Göteborg och möter i sitt jobb många personer som utsatts för olika slags sexuella övergrepp, nyligen eller när de var barn. De som vänder sig till mottagningen kan ha många och varierande känslor kring det som hänt. Vanligt förekommande är att de känner någon form av skam och skuld.
– De kan tänka att de skulle ha gjort på något annat sätt eller att de skulle ha sagt ifrån mer. Det finns en förställning kring att säger du inte nej så är det inte ett sexuellt övergrepp. Så de kan känna att jag inte sa nej så personen förstod inte att jag inte ville, även om de på andra sätt visade att de inte ville. Man kan även känna sig äcklad över sig själv, tänka att det var mitt fel och att kanske jag sökte upp det här, säger Jennie Isakzon.
Mörkertal
Enligt henne finns det ett mörkertal när det gäller sexuella övergrepp. Av de som vänder sig till Ung Utsatt är det enbart cirka tio procent som anmäler övergreppet de utsatts för, medan majoriteten av olika skäl väljer att inte göra det.
– Det kan dels bero på att man inte har tillit till rättsprocessen, att om jag anmäler kommer det ändå läggas ner och hur mycket bevis jag än har kommer det ändå inte ge en fällande dom. Ett annat skäl är att många inte vågar tänka att man har utsatts för ett övergrepp i det första skedet. I slutet av behandlingen när de börjar inse att de har utsatts och att det inte var deras fel, då är det många som ändå inte anmäler för att då kommer det rivas upp igen, säger Jennie Isakzon.
Att utsättas för ett sexuellt övergrepp få konsekvenser för en under en lång tid i livet. Hur man går vidare från det skiljer sig mycket från person till person. Enligt Jennie Isakzon beror det dels på vad man utsatts för och när i livet det hände. Generellt kan det ta längre om någon utsattes i en ung ålder än i en äldre, menar hon. Vad man känner efteråt beror också på vem som är förövaren.
– Man kan påverkas olika om man utsätts av en person som är nära än av en okänd person. Är det en närstående, till exempel en förälder, en släkting eller en partner, kan det vara svårt att få ihop i sitt huvud hur någon som är så snäll samtidigt kan vara så dum. Man kan var arg på personen samtidigt som man tycker om den. Hur man påverkas beror också på vad man hade varit med om innan i livet, har man varit med om svåra händelser som till exempel föräldrars död, mobbning, krig, flykt så kan konsekvenserna efter ett övergrepp bli värre, säger Jennie Isakzon.
Hur man blir bemött när man berättar om övergreppen spelar också roll. Är det en familjemedlem eller annan nära person som har utsatt en kan det vara svårare att få stöd av andra runt omkring sig.
– Det kan vara väldigt känsligt om exempelvis en släkting har utsatt en person för sexuella övergrepp. De andra familjemedlemmarna kanske inte vill kännas vid det så det kan vara svårt att prata om det. Om man inte blir bemött bra, inte blir trodd på och andra förnekar det kan man känna skuld själva. Att man har förstört familjen, säger Jennie Isakzon.
Samtal
För att kunna gå vidare efter att man utsatts för sexuella övergrepp behöver många prata om det som hänt, antingen med en närstående eller så behöver man professionell hjälp. Ung Utsatt erbjuder individuella samtal med psykolog, psykoterapeut eller kurator eller gruppbehandling. Jennie Isakzon menar att gruppbehandlingar kan vara bra just för de som utsatts för sexuella övergrepp.
– Det kan kännas bra att träffa andra som har varit med om samma sak och dela sina berättelser med varandra. Om en person säger att den skäms jättemycket och sedan sitter fyra andra och säger att de känner samma sak får man ett annat perspektiv. Det kan också vara skönt att höra att det inte är ens eget fel från andra som varit med om liknande än av en terapeut.
Att utsättas för sexuella övergrepp kan påverka måendet en lång period i livet, men att det aldrig skulle gå att må bra igen är felaktig bild menar Jennie Isakzon.
– Det finns en föreställning i samhället att sexuella övergrepp är så hemskt att den som utsatts mår dåligt hela livet, aldrig kan ha en relation eller ha sex igen, men så behöver det verkligen inte vara. Men sedan beror det på. Har någon utsatts för övergrepp de första tio åren av sitt liv kan det krävas mycket arbete med sig själv innan personen mår bättre. För många kan det också komma fram igen när man går igenom nya kriser i livet, när man flyttar, bryter med en partner eller liknade, men annars kan man leva ett bra liv.

Läs även de här artiklarna i vår serie om sexuella övergrepp mot minderåriga:
Så förändrades livet efter övergreppen

Så har synen på sexbrotten förändrats

"Beviskraven har blivit högre"


Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter