Företaget Dermanord får lov att i framtiden bygga ett höglager. Arkivfoto: Norra Halland
Hudvårdsföretaget Dermanord i Frillesås får växa på höjden i framtiden. Byggnadsnämnden har sagt ja till ny detaljplan.
– Nu kan vi fortsätta att expandera och stanna kvar i kommunen, säger Mikael Åkerberg, delägare.
Diskussionen med kommunen har pågått under en längre tid och planändringen var en förutsättning för att företaget skulle planera för en framtid i Frillesås och ha möjlighet att bygga ett automatiserat höglager. Antagandet av den nya detaljplanen för verksamheter innebär att byggnadshöjden får ökas från åtta meter till 30 meter inom fastigheten.
– Det är en plan som är framåt i tiden. Det kan bli om två år, 20 år eller inte alls men vi ser att teknikutvecklingen går mot höglager och då måste Byggnadsnämnden också anpassa sina planer till den utvecklingen, säger Mikael Åkerberg.
Även om höglagret ligger längre fram i företagets planer, pågår just nu en tillbyggnad på befintligt lager i Frillesås. Byggnaden som är åtta meter hög ska bli tio meter hög när allt är klart, förhoppningsvis vid nästa årsskifte.
– Vi behövde ha svar på planändringen för att våga göra denna investeringen först och veta att vi sedan kan fortsätta att expandera. Det handlar om att hänga med i utvecklingen, att behålla arbetstillfällen inom kommunen och förhoppningsvis skapa fler när utbyggnaden är klar, säger Mikael Åkerberg som upplever att de fått bra respons av kommunens näringslivsenhet samt Plan och bygg.
Det är en stor investering som görs i det pågående bygget som är en traditionell lagerbyggnad för plockning och packning. Befintliga lagerytor kommer istället att användas till företagets produktion.
– Vi fyrdubblar vår produktionsyta i och med detta och får plats med fler maskiner.
Ska ge stöd för ökat förebyggande arbete
Utreds internt av socialtjänsten
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.