Historisk gård från 1700-talet till salu
Av Johanna Simonsson
En 300 år gammal grön kakelugn och en pigkammare vars dörr sägs vara från ett kaparskepp. Det bjuder den historiska kaptensgården i Onsala på. Huset med anor från 1700-talet kommer ut på marknaden i augusti.
– Det är som att gå runt i ett museum därinne. Det är verkligen jättemysigt, säger Johan Slätterberg, fastighetsmäklare på HusmanHagberg som förmedlar huset på Onsala Jutagårdsväg.
Kaptensgård från 1700-talet. Inredningen i huset förstärker känslan av att det är ett gammalt hus. Foto: HusmanHagberg
I husets 166 kvadratmeter finns det 7 rum varav tre år sovrum. Fönsterkarmarna i badrummet går i blått i enlighet med rummets inredning. I biblioteket skymtas istället gröna toner bortsett från en röd trappa som leder upp till vindsvåningen. Flera av rummen har plankgolv och charmiga träväggar eller mönstrade tapeter. I vardagsrumstaket sträcker sig balkar i mörkt trä från vägg till vägg. Rummet är en 1800-tals byggnad som flyttats till gården och byggts ihop med resten av huset. Genom köksingången kan man lätt smita rakt ut till uteplatsen. Hela tomtarean är på 1608 kvadratmeter.
– Jag har aldrig sett något liknande. Det som är extra unikt här är att det är inrett lika gammalt, säger Johan Slätterberg.
Stora målade porträtt pryder väggarna, takkronor hänger ner över borden, små statyer skymtas överallt och soffor och fåtöljer är i mönstrade färger. Allt går ihop och skapar ett intryck att du gått tillbaka flera hundra år i tiden.
– Det är fortfarande en gammal känsla man får, men huset är fräscht och i bra skick. Kakelugnen, väggar och tak är kvar från 1700-talet, medan bland annat köks- och sovrumsdel är tillbyggt senare.
Den gröna kakelugnen är original från 1700-talet men är renoverad och fungerar än idag. Foto: HusmanHagberg
Bakom det vita huset med röda knutar finns även en historia. Under slutet av 1600-talet och början på 1700-talet blev kapare från Onsala sanktionerade av kungen att patrullera haven och erövra fartyg från fiendehamnar. Lars Nilson Juthe, som föddes 1683, ska ha bott på gården och ägt andelar i två skepp som varit en del av kaparflottan. Platsen kallas därför Jutagården.
Johan Slätterberg säger att det finns några liknande byggnader kvar i Onsala, men det är inte speciellt många och det är väldigt sällan de kommer ut på marknaden.
– Men historien med kaparkaptenen, det är lite extra spännande. Hela huset har en själ som är helt otroligt och ger en väldigt härlig känsla.
Den röda trappan i biblioteket leder upp till en vindsvåning som har utsikt över trådgården. Foto: HusmanHagberg