Historiens vingslag ven i Snogge
Böcker om 1600-talets Halland, takmålningar från 1700-talet och en bygdegård byggd på 1800-talet. Den historieintresserade hade mycket att hämta på hembygdsgårdens dag i Snogge i söndags.
Museiansvarig Lena Greenwood vid det nyaste tillskottet i samlingen, dräkter från Gällinge-Idala, Frillesås-Landa och Ölmevalla-Landa.
Snogge hembygdsgård ligger nära Frillesås kyrka, är byggd 1829 och tillhör Frillesås-Landa hembygdsgille. Länge har det varit tradition att bjuda in både bygdebor och långväga gäster till hembygdsgårdens dag varje sommar. Förra året hamnade inom parantes, då pandemin satte stopp för evenemanget, men nu är ordningen återställd.
– Det är gött att kunna ses igen. Den sociala samvaron är viktig, säger Göthe Ingvarsson, ordförande i gillet.
När hembygdsgillet tog över gården i slutet på 1990-talet var den en tämligen trist syn – nedgången och sliten. Genom åren har gillets eldsjälar med ideella krafter rustat upp Snogge-gården till ett praktfullt tidsdokument.
Göthe Ingvarsson är ordförande i Frillesås-Landa hembygdsgille.
På övervåningen finns föreningens arkiv, som rymmer massor av klippböcker, foton, halländska historieböcker och andra skrifter. Där finns även ett nyligen iordningställt textilrum, där traditionella dräkter från trakten visas upp.
– De är rekonstruerade på 1960-talet och visar hur allmogen klädde sig vid festliga tillfällen, berättar Lena Greenwood, musei- och arkivansvarig.
Utställare i museet
Den intilliggande ladan rymmer museet. Där inne samsas verktyg, maskiner, en likvagn, en släde, en predikstol och andra museiföremål om utrymmet. På hembygdsgårdens dag fick de dessutom sällskap av en handfull utställare.
Två av dem, syskonen Andreas och Anna Karlsson från Falkenberg, har skrivit ett dussintal böcker om halländsk 1600-talshistoria.
– Det började med släktforskning, men vi hittade så mycket spännande som inte hörde till vår släkt, säger Andreas Karlsson.
Böckerna har olika teman, som exempelvis halländska mord, skällsord, platser och författarduons personliga favorit; vidskeplighet.
– Den röda tråden är att vi utgår från allmogen, de vanliga människorna, säger Andreas Karlsson.
Syskonen Andreas och Anna Karlsson är djupt fascinerade av halländsk 1600-talshistoria.
Takmålningar från gamla kyrkan
I ladans innersta hörn finns de föremål som troligen är museets äldsta. Det är plankor med målningar från 1796 som ursprungligen prydde taket i Frillesås gamla kyrka. När kyrkan revs 1865 auktionerades allt byggmaterial ut till traktens bönder. För några år sedan fick Frillesås-Landa hembygdsgille en rejäl trave av vackert målade plankor som bevarats i prästgården i många år.
– När vi fick hit dem la vi ut dem på golvet och använde franskbröd för att rengöra dem, berättar hembygdsgillets Gunilla Axelsson.
Sedan var det bara att lägga pusslet. En del bitar är mer tidspåverkade än andra, men man har lyckats få ihop ett fullständigt motiv av Jesus möte med Pontius Pilatus.
När besökarna släckt sin historietörst i arkivet och museet kunde de avnjuta kaffe och våfflor i trädgården. Tidigare under dagen hade de förmiddagspigga besökarna därutöver chansen att köpa hembakat bröd och honung producerad av de lokala Snoggebina.
– Folk stod i kö för att köpa bröd här innan vi öppnade vid elva. Honungen sålde också slut snabbt. Det finns nog ett uppdämt behov, nu när det händer någonting vill alla komma ut, säger Lena Greenwood.