Planet, en Zephyr 2000 C, var bara registrerat för att flyga i vackert väder. Men enligt tingsrätten har det inte gått att bevisa att piloten agerade oaktsamt som startat trots snöoväder. Arkivfoto: Kristian Alm
Piloten till det ultralätta flygplan som kraschade utanför Fjärås i fjol frias helt från misstankarna om vårdslöshet i flygtrafik. Enligt tingsrätten har det inte gått att bevisa att piloten agerade oaktsamt.
Det var i slutet av november i fjol som piloten, en man i 50-årsåldern, trots snöfall och kraftig vind startade med ett privatplan från Fjärås flygklubb med en passagerare ombord.
Piloten lyckades inte få planet att stiga ordentligt i snöovädret, utan tappade kontrollen och flög på låg höjd ner en kontaktledning över västkustbanan och störtade i ett område med bostäder utanför Fjärås.
Piloten kunde själv slå larm. Han klagade över nackskador och hans kvinnliga medpassagerare bröt bröstbenet, fick en fraktur på en nackkota samt bakre lårmusklerna och skadade båda benen. Olycksplatsen spärrades av, planet togs i beslag av polisen och en brottsplatsundersökning genomfördes.
Läs också: Två skadade i flygkrasch
Läs också: Brottsmisstanke efter flygolyckan
Planet kom från Västerås och hade gjort en kort mellanlandning på fältet hos Fjärås flygklubb och det var när piloten skulle flyga vidare igen som olyckan var framme.
Av haveriutredningen framgår att piloten gjorde flera startförsök innan planet lyfte. Åklagarens bevisning har även bestått av bland annat vittnesuppgifter och filmsekvenser från den aktuella flygningen.
Piloten förklarade under rättegången i Varbergs tingsrätt att flera faktorer låg bakom olyckan. I polisförhör efter olyckan sa piloten att olyckliga omständigheter låg bakom.
”Jag valde att lyfta i det dåliga vädret och det gick inte bra men jag anser att det var olyckliga omständigheter som medförde att det blev som det blev”, sa han i förhör.
Tingsrätten har framförallt haft att pröva huruvida det rådde bristande sikt och olämpliga väderförhållanden vid tidpunkten för olyckan. Enligt rätten bevisar varken haveriutredningen, vittnesuppgifter eller filmsekvenser att väderförhållandena var olämpliga för flygning med ultralätt flygplan. Rätten menar också att pilotens bristande erfarenhet och och felbedömning av situationen ligger bakom olyckan snarare än grov oaktsamhet, och piloten frias nu alltså helt från anklagelserna.
p>
Arkivfoto: Kristian Alm
p>
Piloten lyckades inte få planet att stiga ordentligt i snöovädret, utan tappade kontrollen och flög på låg höjd ner en kontaktledning över västkustbanan och kraschade i ett område med bostäder utanför Fjärås. Foto: Polisen
Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här
Ska ge stöd för ökat förebyggande arbete
Utreds internt av socialtjänsten
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.