NYHETER 2021-07-23 KL. 19:59

Fredrik Bergström – ett svenskt guldhopp

I Brasilien för fem år sedan hamnade Fredrik Bergström från Onsala och lagkamraten Anton Dahlberg utanför medaljplatserna. Sedan dess har duon cementerat sin plats i världstoppen, kommer till OS som färska världsmästare och är där ett av Sveriges största guldhopp.

Fredrik Bergström – ett svenskt guldhopp
Fredrik Bergström från Onsala siktar på att segla hem ett OS-guld i 470-klassen.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

SEGLING. Nu eller aldrig. Så är det faktiskt för Fredrik Bergström och hans lagkompis Anton Dahlberg. Deras OS-klass, 470, har funnits i en dam- och en herrklass på OS-programmet under många år. Men till OS i Frankrike 2024 slås klasserna ihop till en och samma där man seglar i par om en man och en kvinna.

– Vi har seglat ihop i åtta år och har gjort en fantastisk resa, och den är inte slut än. Hade det tagit slut efter OS 2016 så hade det inte känts rätt, för vi gick ifrån den tävlingen och kände att vi kan så mycket mer. Men det blir nog ganska naturligt att det här blir vår sista 470-satsning, säger Bergström.

Av förklarliga skäl ligger inte Bergströms tankar någon annanstans än på den stundande tävlingen i Japan. Att delta i Frankrike om fyra år? Det är inte säkert, men heller inte uteslutet.

– Det är inget jag tänker på nu. Jag har inte sagt att jag ska lägga ner min karriär efter detta OS, men jag vet heller inte om jag kommer delta i Frankrike. Det blir en stor omställning att inte ha Anton vid sin sida.

Respekt och feedback


 Att ingå i ett lag om två personer kräver en stor portion samarbete samt en respekt för varandra. Onsalaseglaren Bergström beskriver duons samarbete.

– Vi kompletterar varandra. Är jag stressad är Anton lugn, och tvärt om. För att kunna segla åtta år tillsammans och kunna bedriva en verksamhet på så hög nivå som vi gjort, så måste man värdera samarbetet högt, säger Bergström
Hur undviker ni konflikter?
– Vi är duktiga på att rensa luften, men det är svårt när man kommer till det läget att känslor tar över. Vi jobbar med rutiner om när man ska ge feedback, det kanske man inte ska göra direkt efter målgången. Då är det oftast bättre att vänta tills vi har ätit något och lugnat ner oss.

Något som Bergström och Dahlberg har till sin fördel är rutinen. Fredrik Bergström är 31 och kompisen Anton är 36. Tillsammans har de redan genomfört ett OS, där långt ifrån allt gick deras väg.

– När jag gjorde mitt första OS 2016 gjorde Anton sitt tredje. Sex dagar innan vi skulle starta åkte jag på en sjukdom och blev magsjuk. Jag kom ut på vattnet först dagen innan tävlingen och hade tappat fyra kilo, säger han, och fortsätter:

– Kvällen innan tävlingen halkade Anton dessutom i trappan och slog upp sin tå, det är sådant man inte tror händer som hände oss då.

Upplevelsen har stärkt duons självförtroende.

– Nu är man förberedd på det och vad som än händer så får vi attackera det tillsammans. Nu har vi erfarenheten.

Guldhopp efter VM


Tidigare i år seglade duon hem ett VM-guld i 470-klassen och kommer därför in i OS som en självklar kandidat till segern, vilket också är det stora målet.

– Skulle du fråga våra konkurrenter så anses vi vara en väldigt stark båt och det är vi trygga med, säger Fredrik Bergström.
Om man frågar er då?
– Då är vi det också. Jag sticker dock inte ut tungan och bröstar upp mig på grund av VM-guldet. Men målet är ju att ta OS-guld och vi har kapacitet och alla möjligheter att klara av det.

Det är heller inte bara Bergström och Dahlberg som har den förhoppningen. När gemene svenska person sitter framför sin tv och hoppas på svenska guldmedaljer i OS, är det en seglare från Onsala som folk hoppas lite extra på.

– Det känns jättekul och väldigt priviligierat att man är ett guldhopp. När man tittar på vissa listor på medaljkandidater och ser att man är topp tre, topp fyra blir man stolt, jävligt stolt, säger Bergström.
Ser du det mer som en rolig grej eller en press att du måste leverera?
– Jag tar med mig stoltheten att människor räknar med mig mer än pressen. Vi ska tävla, njuta och ha kul i Japan och göra så gott vi kan.

Brodern – tränare och stöd


Duon Fredrik Bergström och Anton Dahlen är i själva verket en trio. Så ser i alla fall Fredrik Bergström på saken. Hans bror, Victor Bergström är duons tränare, som ser till att seglarna är peppade och förberedda.

– Det är en ynnest att få åka tillsammans med Victor till Japan och ha honom som vår stöttepelare och bollplank, men också för att han kan piska på oss, säger Fredrik Bergström.
Sätter ni brodersrelationen åt sidan då?
– Vi kan inte vara som två bröder och så har vi Anton på sidan. Vi är professionella där och fungerar som en stark trio. Victor sitter inte med i vår båt, men han är som en i laget ändå.

Tio race, plus ett finalrace väntar Bergström i Japan och den första tävlingen är den 29 juli. Målet är som sagt uttalat, det är ett guld han vill ha med sig hem till Onsala. Innan resan till Japan ägde rum hann även Bergström med att ställa en, väldigt stor fråga till sin sambo Åsa.

– Jag gick ner på knä och vi förlovade oss, säger Bergström.
Grattis, var du nervös?
– Ja, det var väldigt nervöst. Men hon sa ja, det är grymt.

Bröllopsplaneringen har dock inte startat ännu.

– Vi tar det efter OS sa vi, för att underlätta.

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Bistick gav allergichock – nu lever Andrea ett liv bland bin

Bistick gav allergichock – nu lever Andrea ett liv bland bin

Det var fem år sedan som Andrea Wallroth valde att säga upp sig från sitt lärarjobb och satsa på att bli biodlare på heltid. Nu driver hon den prisbelönta honungsbutiken Djäknegårdens honung. Norra Halland träffade henne för att prata om hennes passion för bin, om när hon utvecklade en allvarlig allergi mot bistick och om varför insekter är så viktiga för planetens överlevnad.