NYHETER 2022-12-29 KL. 19:00

Försäkringsbolaget firar 250 år

Av Eric Andersson

Det började som ett sockenbolag i Förlanda på 1700-talet. Idag är Dina försäkringar landets femte största försäkringsgivare inom sakförsäkringar. I år firar de 250 år.

Försäkringsbolaget firar 250 år
Marknadskoordinator Eva Silfwerflycht, styrelseordförande Bengt Ronnstedt och vd Ann Hagelin Thorup. Foto: Eric Andersson

Försäkringsbolaget Dina försäkringar är från början ett sockenbolag. 1776 lagstiftades att varje socken var skyldig att ordna brandstodshjälp för invånarna. Förlanda slog sig samman med Fjärås och bildade det som idag är Dina försäkringar. Genom brandstodshjälpen skulle den som drabbades av brand få ersättning för sina skador från sockens brandstodskassa.
Systemet fungerade fram till 1836 när samtliga gårdar i byn Axtorp brann ner och det inte fanns tillräckligt med pengar i brandstodskassan. För att undvika liknande öden i framtiden bildades ett bolag dit alla skulle bidra med pengar årligen i proportion till fastighetens värde. Men det handlade inte bara om pengar utan man förband sig även till att hjälpa till att bygga upp det som brunnit ner.
– Om huset var värt 1 000 kronor skulle man betala 1 krona, så det var ganska dyrt om man jämför med dagens premier. Och på den tiden kunde man bara försäkra brand och storm, säger Bengt Ronnstedt, styrelseordförande i Dina försäkringar väst.
I år firar Dina försäkringar 250 år och finns från Frillesås i söder till norska gränsen i norr. En del gammalt material finns sparat. Bland annat räkenskapsböcker från 1800-talet och en skylt som satt på byggnader som betalat försäkringen. Trots att bolaget är betydligt större nu än för 250 år sedan finns det fortfarande likheter.
– Vi värnar om det lokala genom att stötta förenings- och näringslivet. Sen försöker vi vara nära våra kunder genom att dels ha kontor på flera platser, dels genom att telefonköerna aldrig ska bli för långa, säger vd:n Ann Hagelin Thorup.
Ann Hagelin Thorup berättar att det finns ambitioner att bli ännu större, samtidigt som man vill behålla den lokala förankringen. En balansgång som inte alltid är enkel.
– Man kan inte vara hur liten som helst. Balansen mellan intäkter, kostnader och vara lokala. Förhoppningen är att vi 2030 ska ha en betydligt större del av försäkringskakan.


En sådan skylt satt på byggnader som hade betalat försäkringen.


Hur ska ni nå dit?
– Bli ännu mer digitala. Jobba med olika typer av kundgrupper, lyfta blicken mer och jobba med lite större risker än vad vi gjort historiskt.

Nöjda kunder

Som ett kvitto på arbetet har man vunnit ett flertal utmärkelser. Varje år genomför undersökningsföretaget Svenskt Kvalitetsindex (SKI) en undersökning bland försäkringsbolagens kunder. Dina försäkringar har varit på prispallen vid ett flertal tillfällen och kammade i år hem första plats i kategorierna Sakförsäkring privat och Sakförsäkring Företag. För Sakförsäkring privat var det tredje året i rad Dina Försäkringar fick denna utmärkelse och för Sakförsäkring Företag var det andra året i rad.
– Det är den enda produkten vi levererar. Gör vi inte det på bästa sätt har vi inte levererat någonting och det ska kunden känna också.

Bli mer kända

Att stärka varumärket är ett pågående arbete som kommer intensifieras framöver.
– Vi är ganska okända trots att vi funnits så länge. Det är en sak vi kommer jobba mycket med – få fler att känna till oss och det är något som kostar både tid och pengar.
Byter gemene man ofta försäkring?
– Motorförsäkring byter folk ofta. Villaförsäkring är mer ovanligt att man byter. Men det är mycket enklare att jämföra nu än vad det var för några år sedan. Många skulle tjäna på att undersöka sin premie.


Räkenskapsbok från 1875.SENASTE TV-NYHETERNA

Debatt: Ett brott mot Barnkonventionen
DEBATT 2023-02-01 KL. 10:00

Debatt: Ett brott mot Barnkonventionen

Tre körkort per dag återkallade i Halland
NYHETER 2023-02-01 KL. 08:02

Tre körkort per dag återkallade i Halland

Ingen måstematch enligt nyckelspelaren
BANDY 2023-01-31 KL. 21:00

Ingen måstematch enligt nyckelspelaren

Fulla hus på O’Learys: ”Vi är överväldigade”
KULTUR & NÖJE 2023-01-31 KL. 19:00

Fulla hus på O’Learys: ”Vi är överväldigade”

Dumpade husvagnar blev uppeldade
NYHETER 2023-01-31 KL. 17:30

Dumpade husvagnar blev uppeldade

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KRÖNIKOR 2023-02-01 KL. 15:00
Krönika: Konsten att se något nytt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

På E6 sker i särklass flest trafikolyckor. Och hastighetsöverträdelse är den vanligaste typen av böter som polisen utfärdar. Henrik Stilling, operativ samordnare på Kungsbackapolisen, berättar om de vanligaste misstagen kungsbackaborna gör i trafiken, var de missar stopplikt och vilka som är de farligaste vägarna i kommunen.