Från 200 ärenden till runt 50 för en månad sedan – nu har kommunen fått bättre snurr på reparationerna av trasiga gatlampor.
– Vi har kört på rätt friskt, till med någon natt, säger enhetschef Charlotta Ljungkull.
För en månad sedan kunde Norra Halland berätta att kommunen släpade kraftigt med reparationerna av trasiga gatlyktor. Problem med den gamla entreprenören och ett felhanteringssystem som inte mäktat med, låg bakom.
Nu är den nya entreprenören på banan, och det har gjorts en extra satsning. Sen är det inte alltid det går så snabbt ändå.
– Folk säger ”byta en lampa, hur svårt kan det vara”. Men ta idag till exempel, då fick vi in felanmälning från Teaterparken och det visade sig vara fel på armaturen. I det här fallet är det leveranstid på fyra till sex veckor, berättar Charlotta Ljungkull.
Flera av de vägar som fick kritik ska nu vara åtgärdade, till exempel Gathes väg och Varbergsvägen.
Karin Johansson som berättade i Norra Halland att en lyktstolpe legat nerkörd i ett år är nöjd nu.
– Ja, sen ni skrivit var det snabba ryck. Efter en vecka var stolpen borta och lampan tvärs över vägen lagad. Sen ska de fixa nytt fundament till en ny stolpe.
Onsalavägen är däremot ett fortsatt problem, men det är inte kommunens fel.
– Vägen och belysningen tillhör Trafikverket, så det är dit man måste vända sig för att påpeka felen, säger Charlotta Ljungkull.
Kommunen kan hjälpa till med vart man ska vända sig, men kan inte skriva in felanmälningar i Trafikverkets system.
Ibland hör belysning till kommunen och vägen till Trafikverket och skötseln haltar. Det har under året pågått ett pilotprojekt där ett antal kommuner i samarbete med Trafikverket ser över äldre belysningsanläggningar. Tanken är att kommunen är med och rustar upp anläggningen, men att Trafikverket sen helt tar över skötseln.
Det här påverkar dock inte Onsalavägen. Däremot kommer Kungsbacka att helt ta över gamla Onsalavägen när/om den nya är byggs.
Det var fem år sedan som Andrea Wallroth valde att säga upp sig från sitt lärarjobb och satsa på att bli biodlare på heltid. Nu driver hon den prisbelönta honungsbutiken Djäknegårdens honung. Norra Halland träffade henne för att prata om hennes passion för bin, om när hon utvecklade en allvarlig allergi mot bistick och om varför insekter är så viktiga för planetens överlevnad.