NYHETER 2021-05-04 KL. 06:55

Demensavdelningarna på Blåvingevägen för stora

Trots att kommunen och Vardaga gjorde gemensam sak:
Förvalningsrätten menar att man vill ha för många demensboende per enhet på Blåvingevägens vård- och omsorgsboende.

Demensavdelningarna på Blåvingevägen för stora

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



När Vardaga tog över driften av boendet från Humana, behövde man också göra en ny ansökan hos Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om att få bedriva verksamhet. Bland annat handlade det om 34 platser med demensboende.
Men fastän det är samma antal platser och samma lokaler som tidigare, blev det nej på ansökan från Ivo. Tillsynsmyndigheten ville istället begränsa antalet platser och gav enbart tillstånd till 30.
Anledning till beslutet var att man tyckte att antalet boende per avdelning skulle bli för stort (tio på en avdelning, tolv vardera på två), samtidigt som lokalerna inte ansågs vara lämpliga för småskalig omsorg. Ivo tyckte därför inte att man skulle kunna leva upp till kraven på god kvalitet och säkerhet.

Gemensamt överklagande


Även om det var Vardaga som fått avslaget, gjordes överklagandet till Kammarrätten gemensamt av bolaget och kommunen, nu för sammanlagt 33 platser. Kommunen är den instans som ytterst ansvar för tillgången på demensboenden.
I överklagan menade man att lokalerna visst var ändamålsenliga, samtidigt som man påpekade att det var anmärkningsvärt att Ivo kunnat göra sin bedömning utan att ha varit på plats eller tagit hänsyn till hur verksamheten var tänkt att bedrivas, för att möjliggöra småskalighet i lokalerna.
Man påpekade också att Ivo inte hade lämnat några indikationer på att lokalerna inte var tillräckligt småskaliga och möjliggjorde en hemlik miljö när Humana fick sitt tillstånd i juni 2019.

Beprövad erfarenhet


Men Förvaltningsrätten går i sitt domslut på Ivos linje. Bland annat påpekar man att det enligt Socialstyrelsen finns beprövad erfarenhet som säger att småskaliga boendemiljöer har visat sig ha positiv effekt på personer med demens och att den vanligaste storleken på enheter i dag är åtta rum, i jämförelse med de nu ansökta elva till tolv rummen på Blåvingevägen. Det tillsammans med den öppna planlösningen för kök, matsal och sällskapsrum innebär enligt Förvatningsrätten att man inte anser att boendeenheterna kan klassas som småskaliga. Istället fortsätter beslutet om 30 platser att gälla.

Läs mer:
Vardagas samtliga boenden granskas i extern revision

Anhöriga känner sig maktlösa

Sjuksköterskenärvaron dras ner

“Jag kan inte tänka mig att lämna henne ensam där”

Boende utreds efter anhörigkritik

Slottet kan få 30 meter hög mast
NYHETER 2025-05-14 KL. 07:00
Premium

Slottet kan få 30 meter hög mast

Ny sociallag kan ge 13 nya tjänster i kommunen
NYHETER 2025-05-13 KL. 12:15
Premium

Ny sociallag kan ge 13 nya tjänster i kommunen

Ska ge stöd för ökat förebyggande arbete

Ovanligt lång väntan på hjälp efter orosanmälan
NYHETER 2025-05-13 KL. 11:20
Premium

Ovanligt lång väntan på hjälp efter orosanmälan

Utreds internt av socialtjänsten

Hemligt nej från Försvaret stoppar midsommarfirande
NYHETER 2025-05-13 KL. 07:00
Premium

Hemligt nej från Försvaret stoppar midsommarfirande

Bod med redskap och möbler får inte byggas upp efter brand

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.