NYHETER 2022-04-09 KL. 12:00

Cykelaffären växer i takt med intresset

Av Anton Lorentzson


En cykel för 6 000 kronor eller en för 94 000. Vilken ska man välja och vad ska man tänka på när man köper cykel? Hur mycket går det att nörda ner sig på cyklar? Staffan Svensson på Sundstorps Cykel menar att det inte finns någon övre gräns och att det viktigaste att tänka på är vad man vill med sin cykling.

Cykelaffären växer i takt med intresset
Staffan Svensson visar upp sin dyraste cykel - Orbea Rallon M-LTD. Foto: Anton Lorentzson

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

På en smal grusväg, Olasvägen, i Fjärås ligger ett hus där Staffan Svensson bor och driver cykelaffär. På vad som troligen varit en garageuppfart en gång i tiden, står mängder med cyklar och skiner i solen. I "garaget" ligger den lilla butiken och verkstaden där allting startade för sju år sedan.

– Det var en bekant som peppade mig och sa: "Ska du inte bara ta och starta ett företag? Du skruvar ju redan så mycket på dina egna cyklar ändå". På den vägen är det, säger Staffan Svensson.

Nu är butiken full av olika cykeldelar, däck och utrustning. Innan 2015 hade Staffan inte jobbat med cykelförsäljning. Han hade däremot cyklat i många år och lärde sig grunderna i cykelvärlden. Idag säljer han flera hundra cyklar om året till både mer inbitna cyklister och till glada motionärer.

– Jag såg att det fanns ett behov som behövde fyllas och här är vi nu. Vi har cyklar för alla i alla olika prisklasser.

Främst säljer Sundstorps Cykel mountainbikes, landsvägscyklar och gravelcyklar. Gravelcyklar används främst för att cyklas på grusvägar och är enligt Staffan Svensson en stor trend inom cykelvärlden. En annan trend är själva cyklingen i sig, det är många som vill prova på.

– Vi har många som köper sin första cykel som kanske aldrig cyklat i skog och mark tidigare. De vill ha en ingång i cyklingen och vill prova på vad det innebär. Jag tror det hela handlar om att det är livsstil idag också. Folk går igång på helhetskonceptet. Cykeln och själva cyklingen är ju en del, men sen är det allt runt omkring med all utrustning och att man kommer ut i naturen. Folk har liksom hittat den här underbara motionsformen.

Pandemin var avgörande

När corona-pandemin gjorde sitt intåg i människors liv var det många företag som gick på knäna. För Sundstorps cykel blev det tvärtom. Folk blev isolerade och längtade ut. När man inte heller kunde resa och upptäcka andra länder så var det egna närområdet och den svenska naturen lockande istället.

– Det var avgörande för min verksamhet. Det känns dumt att säga, men pandemin var väldigt bra för oss rent affärsmässigt. Cykeltillverkarna hade det visserligen svårt att få fram cyklar och reservdelar, men vi hade tur där och fick tag på en stor mängd grejer. Det var där som avstampet var för vår del kan man säga. Cyklingen har verkligen trendat de senaste åren.

Att köpa cykel kan tänkas vara ganska mycket rättframt. Men det är mycket som ska stämma och mycket att tänka på innan man slår till på sitt nya färdmedel.

– Det absolut viktigaste är att man ska köpa rätt cykel för sitt ändamål. Min utmaning ligger i att ta reda på vad kunden ska ha cykeln till och vad målet med cyklandet är. Sen tar vi det där efter. När man lyckas hjälpa kunden att hitta rätt cykel, det går liksom inte förklara med ord. När de hittat den där känslan, det är underbart.

94 000 kronor

Det finns många modeller att välja på hos Sundstorps Cykel. Den mest sålda cykeln för lite yngre personer är en mountainbike och ligger på 6295 kronor. För de lite äldre ligger den mest sålda cykeln på omkring 15 500 kronor. Också det är en mountainbike med brett styre för bättre kontroll och balans.

– Det är den mest populära "första" cykeln.

Men det är inte den dyraste. Det är nämligen en Orbea Rallon M-LTD som kostar 94 000 kronor. Det är en enduro-mountainbike med stötdämpare fram och bak, med en ram av kolfiber.

– Det är en rasande snygg cykel och ett grymt tävlingsredskap. Det är det bästa man kan ha just nu och det är på den här nivån man ligger på om man ska tävla på elitnivå. Den är en lätt, kvick och responsiv cykel.

När Staffan Svensson pratar om cyklar så syns det att han brinner för det. På frågan hur mycket man kan nörda ner sig i cyklar så skrattar han till.

– Jag tror faktiskt inte att det finns någon övre gräns.





Utanför butiken står cyklar uppradade i väntan på nya ägare. Foto: Anton Lorentzson


Slottet kan få 30 meter hög mast
NYHETER 2025-05-14 KL. 07:00
Premium

Slottet kan få 30 meter hög mast

Ny sociallag kan ge 13 nya tjänster i kommunen
NYHETER 2025-05-13 KL. 12:15
Premium

Ny sociallag kan ge 13 nya tjänster i kommunen

Ska ge stöd för ökat förebyggande arbete

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.