80 platser på nytt vård- och omsorgsboende
Om ungefär tre veckor är det inflyttning. Då är Särö nya vård- och omsorgsboende redo att ta emot 80 boende.
– Ja, nu är det äntligen färdigt, säger Christer Kilersjö, vd på Eksta Bostads AB som stått för bygget.
Själva bygget har tagit cirka två år och tanken var att flytten från Bukärrsgården redan skulle ha påbörjats. Men efter att boendet drabbats av ett covid-19-utbrott sköts inflyttningen upp i tre veckor.
När Norra Halland får en specialvisning är förberedelserna i full gång och en stor del av inredningen på plats.
– Vi har jobbat mycket med det estetiska uttrycket, både inomhus och utomhus, vid val av färgsättning, material och miljö. Vi har också haft ett nära samarbete med Service för att det ska vara funktionellt, säger Mats Niklasson, fastighetutvecklingschef på Eksta.
Ljust och luftigt
Resultatet är en 8000 kvadratmeter byggnad i två våningar som ger ett ljust, luftigt och trivsamt intryck. Från huvudingången nås ett stort allmänt utrymme med två kringbyggda innergårdar. På en av gårdarna finns odlingslådor och strax innanför en minigolfbana. För att undvika risken för halka och vinterskötsel har ett system med markvärme installerats. I det allmänna utrymmet, som var planerat att användas som extern matsal, finns umgängesytor och en elegant vit flygel. På bottenplan finns också ett tillredningskök som förser avdelningarna med mat och på baksidan utgång till en stor utomhusyta i söderläge med utsikt över en park med damm och övriga omgivningar.
På övre plan finns boytan där varje lägenhet är 32,5 kvadratmeter stor. Lägenheterna är bland annat utrustade med höj- och sänkbara toaletter, och ett litet pentry.
– Vi har tänkt högstanivå när vi har byggt och att allt ska finnas på plats direkt, säger Christer Kilersjö.
Det går tio lägenheter på varje avdelning som är byggda i L-form. Här finns bland annat kök, matsal, samvarorum och möjlighet att sitta utomhus på inglasade balkonger.
– L-form är en uppskattad planlösning, säger Mats Niklasson.
I huset finns också utrymme för fot- och hårvård, tvätt, möten, teknik, övernattning/vila, personalutrymmen och en administrativ del.
Passivhus
Huset är byggt enligt passivhuskriterier vilket ger jämn inomhusmiljö med låg energianvändning. 1000 kvadratmeter solceller för el har installerats och cirka 200 kvadratmeter markbelagda solfångare för varmvatten.
– Det är första gången vi på Eksta använder oss av markbelagda solfångare, säger Christer Kilersjö.
När solen inte ger tillräckligt för värme och varmvatten kommer värmen från Ekstas egen biobränsleanläggning vid Särö centrum. Byggnaden är försedd med komfortkyla för en behaglig inomhusmiljö även under väldigt varma somrar och det finns ett reservkraftverk om elförsörjningen skulle slås ut. För att undvika inomhusbuller har akustikpanel monterats och sedum på delar av taken ska fördröja regnvatten som leds till dammen söder om byggnaden. Vattnet går efter rening vidare till västerhavet via ån.
Mer läsning:
Fler nyheter om vård här.
Fler nyheter om bostad här
Coronaläget i Halland
Fler nyheter här