Svar på Liberalernas insändare ”Liberal miljöpolitik säger ja till EU”

 

Vi instämmer i problemen med utsläpp i våra sjöar och vattendrag, samt att Parisavtalet är viktigt.

 

Vi instämmer inte i förslaget att införa en koldioxidskatt i Europa. EU har redan ett ekonomiskt styrmedel för koldioxid. Nämligen handelssystemet med utsläppsrätterna som infördes 2005. Att ta bort ett system och införa ett nytt kan leda till ett sämre, eller inget, styrmedel.

 

EU har redan vid två tillfällen försökt införa en koldioxidskatt. När det misslyckades togs handelssystemet fram. Det man bör göra är att inkludera transportsektorn i handelssystemet, samt stoppa de gratis utsläppsrätter som vissa industrier har.

 

Fredrik Federley (C) har som huvudförhandlare i industriutskottet varit drivande för att banta överutbudet och höja de låga priserna på utsläppsrätter, samt fått till mekanismen som gör att priserna på utsläppsrätter fortsätter höjas.

 

Att ge EU beskattningsrätt är ett mycket kontroversiellt förslag som skulle rita om spelreglerna och förändra EU:s inflytande över Sverige och andra medlemsländer. Liberalerna bör kunna svara på vad man vill att det ska leda till, och om det är fler skatter man vill flytta till EU-nivå?

 

Det är  kanske lättare att skriva på plakat att införa en koldioxidskatt än att försöka förklara mekanismerna i utsläppsrättigheterna.

Men målet måste väl vara att förbättra klimatet, inte att ha enkla budskap som riskerar förstöra allt bra som redan är infört?

 

Anders Eriksson, ordförande Centerpartiet i Kungsbacka

Fredrik Hansson, kommunalråd för Centerpartiet i Kungsbacka 

Emma Wiesner, kandidat till Europaparlamentet 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Riv avtalet vid brott

Debatt Hur är det ens möjligt att få en enda krona utbetalt av skattebetalarnas pengar när man på ett ...

Debatt: Inget människovärde

Debatt Som undersköterska på särskilt boende i Kungsbacka kommun förväntas man vara överallt och ingenstans. Man arbetar, ...

Debatt: Falsk marknadsföring av bambamaten

Debatt ”Lasagne serveras med keso och morötter” står det i menyn. Keso och morötter finns alltid. Varför ...
Annons