Vädret idag
Molnigt
18°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

Målet måste väl vara att förbättra klimatet?

Svar på Liberalernas insändare ”Liberal miljöpolitik säger ja till EU”

 

Vi instämmer i problemen med utsläpp i våra sjöar och vattendrag, samt att Parisavtalet är viktigt.

 

Vi instämmer inte i förslaget att införa en koldioxidskatt i Europa. EU har redan ett ekonomiskt styrmedel för koldioxid. Nämligen handelssystemet med utsläppsrätterna som infördes 2005. Att ta bort ett system och införa ett nytt kan leda till ett sämre, eller inget, styrmedel.

 

EU har redan vid två tillfällen försökt införa en koldioxidskatt. När det misslyckades togs handelssystemet fram. Det man bör göra är att inkludera transportsektorn i handelssystemet, samt stoppa de gratis utsläppsrätter som vissa industrier har.

 

Fredrik Federley (C) har som huvudförhandlare i industriutskottet varit drivande för att banta överutbudet och höja de låga priserna på utsläppsrätter, samt fått till mekanismen som gör att priserna på utsläppsrätter fortsätter höjas.

 

Att ge EU beskattningsrätt är ett mycket kontroversiellt förslag som skulle rita om spelreglerna och förändra EU:s inflytande över Sverige och andra medlemsländer. Liberalerna bör kunna svara på vad man vill att det ska leda till, och om det är fler skatter man vill flytta till EU-nivå?

 

Det är  kanske lättare att skriva på plakat att införa en koldioxidskatt än att försöka förklara mekanismerna i utsläppsrättigheterna.

Men målet måste väl vara att förbättra klimatet, inte att ha enkla budskap som riskerar förstöra allt bra som redan är infört?

 

Anders Eriksson, ordförande Centerpartiet i Kungsbacka

Fredrik Hansson, kommunalråd för Centerpartiet i Kungsbacka 

Emma Wiesner, kandidat till Europaparlamentet 

Redaktionen
redaktionen@norrahalland.se 0300- 101 75

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!