Annons

Långa fängelsestraff för inblandade i kokainhärva

En mamma som ertappades med att agera chaufför åt sin son medan han gjorde knarkaffärer och en termos med ett drygt kvartskilo kokain som låg gömd i en buske bakom Hålabäcksskolan i Kungsbacka. Det blev upprinnelsen till ett stort kokaintillslag och att tio personer nu dömts – flera av dem till långa fängelsestraff.

Kungsbacka | 22 December 2020 11:40

Flera av de tio som åtalats i den stora kokainhärvan döms till långa fängelsestraff.

FOTO: Foto ur polisens förundersökningsprotokoll

DE DÖMDA

20-årig kvinna, Kungsbacka: villkorlig dom och 30 dagsböter för penningtvättbrott. 5 600 kronor som hittats i hennes hem och tagits i beslag förklaras förverkade.

30-årig kvinna, Kungsbacka: 2 år och 6 månaders fängelse för grovt narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Narkotika, och förpackningsutrustning som beslagtagits i hennes hem förklaras förverkad. Har suttit häktad drygt 6 månader, från slutet av maj till början av december. Frisläppt.

23-årig man, Kungsbacka: 5 års fängelse för grovt narkotikabrott, narkotikabrott, ringa narkotikabrott, ringa vapenbrott, rattfylleri och olovlig körning. Narkotika, förpackningsutrustning, pepparspray och 5 600 kronor i kontanter som beslagtagits i hans hem förklaras förverkade. Frihetsberövades 17 maj 2020. Sitter för närvarande häktad och ska kvarbli i häkte tills domen mot honom vinner laga kraft. Son till den 56-åriga kvinnan som dömts till 7 månaders fängelse.

31-årig man, Åsa: villkorlig dom och 50 dagsböter för penningtvättbrott. 23 000 kronor som beslagtagits i hans bostad förklaras förverkade. Har suttit häktad i 6 månader, från slutet av maj till slutet av november. Frisläppt.

23-årig man, Kungsbacka: 2 års fängelse för grovt narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Narkotika och emballage som beslagtagits i hans bostad förklaras förverkat. Har suttit häktad drygt 6 månader, från slutet av maj till början av december. Frisläppt.

56-årig kvinna, Kungsbacka: 7 månaders fängelse för narkotikabrott. 18 400 kronor som beslagtagits i hennes bostad förklaras förverkade. Frihetsberövades den 17 maj 2020. Försattes på fri fot två dagar senare, den 19 maj. Mor till 23-åringen som dömts till 5 års fängelse.

29-årig man, Kungsbacka: 5 år och 6 månaders fängelse för grovt narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Narkotika, emballage, en krypterad mobiltelefon och 23 000 kronor i kontanter som beslagtagits i hans bostad förklaras förverkade. Frihetsberövades 24 maj och har sedan dess suttit häktad. Ska kvarbli i häkte tills domen mot honom vinner laga kraft. Anses vara drivande i kokainhärvan.

40-årig man, Kungsbacka: 30 dagsböter för ringa narkotikabrott. Mannen ska även stå för närmare 4 400 kronor av statens kostnad för hans försvarsadvokat.

27-årig man, Kungsbacka: 2 år och 6 månaders fängelse för grovt narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Narkotika och förpackningsmaterial som beslagtagits i hans bostad förklaras förverkade. Har suttit häktad drygt 6 månader, från slutet av maj till början av december. Frisläppt.

43-årig man, Göteborg: 1 års fängelse för narkotikabrott. Den dömde ska även återbetala hela statens kostnad, närmare 177 000 kronor, för advokaten som försvarat honom i tingsrätten.

Det var efter ett gediget spaningsarbete i vilket bland annat hemlig avlyssning ingick, som polisen i våras lyckades spränga en stor kokainliga som opererade i Kungsbacka. Tio personer åtalades för allt från grovt narkotikabrott, till penningtvättbrott.

Kungsbacka var knarkbas

Nio av de tio är bosatta i Kungsbacka kommun som de gjort till bas för sin omfattande knarkhandel.

Under rättegången mot kokainligan som för en tid sedan hölls i Varbergs tingsrätt framkom det att de tio åtalade hanterat stora kvantiteter kokain, som de tjänat pengar på att sälja.

Ligan ska ha levererat kokain till ”kunder” i hela Västsverige. Drivande i verksamheten anses en 29-årig Kungsbackabo varit. Medan han levt på kommunalt försörjningsstöd tros han ha tjänat stora belopp på omfattande knarkaffärer.

Tillsammans med sin ”andreman”, en 23-åring som också är bosatt i Kungsbacka, har 29-åringen mellan slutet på april och mitten av maj åtminstone köpt och hanterat kokain som vägt närmare 270 gram i utspädd form. 29-åringen har under samma tid även hanterat stora summor kontanter som han antas ha tjänat på drogförsäljning.

Själv hävdar dock mannen att pengarna kommer från en casinovinst på 200 000 kronor. En storvinst han bett en kompis förvara delar av i ett försök att undanhålla den från bland annat Kungsbacka kommuns kännedom.

Körde sonen till knarkaffär

Efter att knarket spätts ut, som en förberedelse för försäljning till slutkonsument, har merparten av det förvarats i en termos som legat gömd i en buske i Kungsbacka. Där har kokainhärvans centralfigurer hämtat mindre mängder kokain som de sedan sålt vidare till andra knarklangare samt till missbrukare.

I mitten av maj greps ligans 23-årige andreman av polis då han gjorde knarkaffärer i Göteborg tillsammans med sin 56-åriga mamma, som vid tillfället agerade chaufför.

Vid en husrannsakan hemma hos de två hittades såväl narkotika med tillhörande förpackningsutrustning, samt en större summa kontanter.

Gömde knarket i termos

En vecka senare hittade polisen den termos som ligan förvarade sitt kokain i, gömd i en buske bakom Hålabäcksskolan i Kungsbacka.

Termosen preparerades med ett ämne som gör huden på den som kommer i kontakt med det självlysande i UV-ljus och som även fångar upp DNA från den som petar på det. Därefter lades behållaren tillbaka i busken. Sedan var det bara för polisen att vänta på att ligamedlemmarna skulle avslöja sig själva, genom att rota runt i busken och fingra på den för verksamheten så viktiga termosen.

Polisens spanare hittade en plastkasse med en termos full med kokain, i en buske bakom Hålabäcksskolan.
Bild: Foto ur polisens förundersökningsprotokoll

Greps vid stor polisrazzia

Den 24 maj slog polisen till. Genom att göra ett flertal samtidiga razzior på olika adresser i Kungsbacka lyckades polisen gripa de tio personer som ansågs ha de mest centrala rollerna i kokainligan.

På platserna för tillslagen hittade polisen både knark och utrustning som används för att förbereda droger för försäljning. Polisen kunde även beslagta sammanlagt 70 000 kronor i kontanter. Pengar ligans medlemmar misstänks ha använt i sin handel med droger.

Avlyssnades i hemlighet

Tillslagen gjordes efter att polisen spanat på ligan en tid. I jakt på bevis hade de misstänktas mobiltelefoner i största hemlighet avlyssnats. Polisen hade även hackat sig in i ett antal avslöjande konversationer som de misstänkta haft via SMS och olika chattforum i sociala medier.

Flera av ligans medlemmar lyste dessutom upp likt julgranar när polisen vid gripandet riktade sina UV-lampor mot dem, vilket visade att de hanterat den preparerade kokaintermosen.

Sju personer häktades

Efter inledande förhör häktades sex av de gripna. En av dem, en 31-årig man från Åsa, släpptes i slutet av november. Tre andra – en 30-årig kvinna från Kungsbacka, en 27-årig man från Kungsbacka och en 23-årig man från Kungsbacka – försattes på fri fot i början av december.

De två kvarvarande: den 29-årige huvudmannen och hans 23-årige ”andreman” – båda bosatta i Kungsbacka – sitter fortfarande häktade.

Flera långa fängelsestraff

Något frisläppande i närtid ser ingen av de två männen ut att kunna se fram emot. Hälften av de inblandade i härvan har dömts till minst ett års fängelse och strängast straff har den 29-årige huvudmannen och 23-åringen som anses vara hans högra hand fått.

Med fängelse i fem år och sex månader respektive fem år får de nu plikta för sina brott. De är dock inte ensamma om att få avtjäna sina straff inlåsta på kriminalvårdsanstalt. Endast tre av de tio dömda kommer undan med villkorlig dom och/eller dagsböter. Resterande sju döms till fängelsestraff av varierande längd. Kortast fängelsestraff, sju månader, får 23-åringens 56-åriga mamma.

LÄS MER:

Hemlig avlyssning avslöjade kokainliga

Polisen förtegen om det stora drogtillslaget

Ytterligare två begärs häktade för grovt knarkbrott

Två häktade för grovt knarkbrott

Droger för miljoner borta från gatan

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Unga bröt sig in i Åsaskolan

Skola Polisen befinner sig just nu i Åsa, där två tonårspojkar brutit sig in i Åsaskolan.Klockan hade precis ...

Polisen varnar för bedragare

Blåljus Bedragarna talar polska, uppger att de kommer från polisen och försöker på olika sätt lura till ...

Friades från våldtäkt - döms i hovrätten

Kungsbacka Tingsrätten friade honom från anklagelsen om våldtäkt. Men när tjejen han anklagades för att ...
Annons