Annons

Hemlig avlyssning avslöjade kokainliga

Efter spaning, hemlig telefonavlyssning och övervakning slog polisen i våras till mot flera adresser i centrala Kungsbacka. Nu har tio personer åtalats misstänkta för olika grad av inblandning i en stor kokainhärva där även föräldrar och flickvänner involverats i affärerna.

Blåljus | 22 Oktober 2020 20:46

Polisens spanare hittade en plastkasse med en termos full med kokain, i en buske bakom Hålabäcksskolan. Bild: Foto ur polisens förundersökningsprotokoll

FOTO: Foto ur polisens förundersökningsprotokoll

De misstänkta:

23-årig man, Kungsbacka, häktad
Misstänkt för grovt narkotikabrott. Tillsammans med 29-åringen ska han skaffat 175, respektive 99,6 samt 268,7 gram kokain för att sälja. Nekar.

29-årig man, Kungsbacka, häktad
Misstänkt för grovt narkotikabrott. Tillsammans med 23-åringen ska han skaffat 175, respektive 99,6 samt 268,7 gram kokain för att sälja. Erkänner innehav av 99,6 gram för försäljning.

27-årig man, Kungsbacka, häktad.
Misstänkt för grovt narkotikabrott. Förnekar.

30-årig kvinna, Kungsbacka, sambo med misstänkta 27-åringen, häktad.
Misstänkt för grovt narkotikabrott. Ska ha förvarat narkotika i sin bostad åt 29-åringen och 23-åringen. Samt överlämnat narkotika. Erkänner innehav.

23-årig man nummer 2, Kungsbacka, häktad.
Grovt narkotikabrott. Ska ha hanterat och hämtat narkotika i en termos, tillhörande 29-åringen och 23-åringen. Förnekar brott.

31-årig man, Åsa. Häktad.
Misstänkt för grovt narkotikabrott genom att ha förvarat 60 000 kronor kontant åt 29-åringen. Förnekar brott.

56-årig kvinna, Kungsbacka, mamma till 23-åringen nr 1.
Misstänkt för narkotikabrott. Ska ha kört sin son när han skaffat narkotika, samt haft narkotika i sin bostad. Förnekar brott

20-årig kvinna, Kungsbacka. Föredetta flickvän till misstänkta 23-åringen.
Misstänks för penningtvättbrott genom att tagit emot cirka 4 800 kronor på sitt bankkonto.
Förnekar brott.

40-årig man, Kungsbacka
Misstänkt för narkotikabrott. Har innehaft en mindre mängd kokain som han fått av 23-åringen. Förnekar brott.

43-årig man, Göteborg
Misstänkt för narkotikabrott. Ska ha förpackat och innehaft 42,4 gram kokain och därmed innehaft 42,4 gram kokain. Förnekar brott.

Ovetandes om att han hade polisen efter sig ledde en kille i 20-årsåldern spanarna till en kokaingömma. I en termos som förvarades i en påse i skogsdungen bakom Hålabäcksskolan, låg cirka 250 gram kokain.

När han lämnat platsen smög polisen sig dit och bytte ut påsen och termosen. Termosen preparerades med UV-pasta, som är svår att tvätta bort men synlig först vid UV-belysning.

När den killen senare greps, lyste hans händer, skor, kläder och cykel upp, under polisens UV-ljus.

Polisen bytte ut termosen och kletade den nya full med UV-pasta. När polisen hämtade en man i 20-årsåldern som setts vid termosen, lyste hans händer, skor, kläder och cykel under UV-lampan.
Bild: Foto ur polisens förundersökningsprotokoll

Två män drivande i affärerna

Enligt polisens utredning och åklagaren stämningsansökan tillhörde narkotikan i termosen en 29-åring och en 23-åring i Kungsbacka. De beskrivs som huvudmännen i den stora utredningen som involverar tio misstänkta personer. De båda huvudmännen åtalas för grovt narkotikabrott och ska från mitten av april till slutet av maj i år, vid tre tillfällen skaffat sig stora mängder kokain.

Kokainet har i sin tur förvarats av ett par i 30-årsåldern, som i sin tur ska ha förmedlat narkotikan på uppdrag av huvudmännen. Även de misstänks för grovt narkotikabrott. Framförallt kvinnan tycks ha varit öppen för uppdraget att sälja åt 29-åringen.

Narkotikan försvann

Hemliga inspelningar hur de misstänkta rört sig mellan de olika adresserna i Kungsbacka, telefonavlyssning och förhör, ger en bild av att de båda huvudmännen dessutom planerade att expandera sin verksamhet. När polisen tömt deras termos på innehåll, spred sig paniken kring vem som kunde tagit narkotikan och hur man skulle kunna betala för den.

I termosen fanns 19 små påsar med totalt 15,7 gram kokain, samt en större påse med kokain som gör att beslaget går upp i cirka 250 gram totalt.
Bild: Foto ur polisens förundersökningsprotokoll

I slutet av maj slog polisen till på flera adresser i Kungsbacka. Då satt 23-åringen redan frihetsberövad eftersom han tillsammans med sin mamma stoppats i en bil i Kållered, när han hade 99,6 gram kokain med sig. Även mamman misstänks för narkotikabrott genom att ha kört sin son när han skaffat narkotika, samt haft narkotika och pengar från narkotikaförsäljning hemma hos sig.

Kokainet i termosen hade blandats ut för mycket. I telefonförhör pratar de misstänkta om att varorna behöver säljas för reducerat pris. En 40-årig man i Kungsbacka erbjuds testa kvalitén.
Bild: Foto ur polisens förundersökningsprotokoll

Fler inblandade

En 31-årig man från Åsa misstänkts också för grovt narkotikabrott, då han låtit 29-åringen förvara stora mängder kontanter i hans bostad.

En 43-årig man från Göteborg, vars fingeravtryck hittas på en påse med narkotika hemma hos paret i Kungsbacka, misstänkts för att ha förpackat och förvarat drogerna.

29-åringen har erkänt delaktighet i de 99,6 gram kokain som 23-åringen greps med i Kållered, men nekar i övrigt till inblandning eller försäljning. 23-åringen nekar till brott och svarar i princip inte på frågor han fått i polisförhör.

Den 30-åriga kvinnan erkänner att hon har förvarat narkotika åt en bekant, men menar att hon inte vet vad hon lämnat över till två olika personer. Hennes 27-åriga sambo som fångats på bild när han lämnat över 100 gram till 23-åringen, nekar till att han hade kännedom om att det var narkotika han lämnade, men att han visste att flickvännen hade narkotika i deras bostad.

När polisen gjorde husrannsakan hos en 31-årig man fann de stora mängder kontanter. Pengarna ska han ha förvarat åt den misstänkta 29-åringen. Han misstänks därmed för delaktighet i grovt narkotikabrott.
Bild: Foto ur polisens förundersökningsprotokoll

Tidigare i NH:

Polisen förtegen om det stora drogtillslaget 

Ytterligare två begärs häktade

Två häktade för grovt knarkbrott

Droger för miljoner borta från gatan

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Philip ska tillbringa ett utbytesår i Vallda

Nyheter Han ville skaffa sig nya erfarenheter och göra något annorlunda. Därför valde Philip Gottschalk från ...

Medicinstöld inom hemtjänsten

Blåljus Kommunen misstänker att någon anställd inom hemtjänsten i Vallda har tagit narkotikaklassad medicin från en ...

Inbrottsvåg sveper över Kungsbacka innerstad

Blåljus Lås din dörr! Med den uppmaningen vänder sig polisen i Kungsbacka till allmänheten. Detta sedan flera ...
Annons