KULTUR & NÖJE 2022-08-27 KL. 16:00

Fint hantverk i Fjärås bygdegård

Av Christina Nordwall

27 utställare visade hantverk på hög nivå under hantverksmässan i Fjärås bygdegård.
– Det är väldigt många duktiga hantverkare här! Det är allt från keramik, trä och mattor till knivar. Många är från trakten men även från andra håll, säger Jan-Åke Hedström från arrangerande Knivmakare i väst.

Fint hantverk i Fjärås bygdegård
STÄLLER UT. Kicki Svensson och Margret Karlsson hade skapat allt från pannband till getingjagare. Foto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

Föreningen har tidigare ordnat hantverksmässa och ambitionen är att ha en återkommande mässa varje år i augusti. Liksom för många andra arrangemang har det blivit ett pandemiuppehåll men i helgen var det dags igen. Två dagar av fint hantverk i Fjärås bygdegård drog till sig besökare.
– Vi vill att det ska tilltala flera i familjen och därför har vi inte bara knivar utan även annat hantverk. Det är 27 hantverkare och 42 bord och vi har försökt placera ut dem på ett vettigt sätt, säger Jan-Åke Hedström.

Många timmar
Och för utställarna var det dels ett tillfälle att träffa andra hantverkare men också en möjlighet att få avyttra en del av sin produktion.
– Det är roligt när det är en ren hantverksmässa, säger Margret Karlsson och får medhåll av Kicki Svensson.
Många timmars arbete låg bakom både deras hantverk liksom övriga deltagares på mässan.
– Ja, att trycka den här bilden med hjälp av en synål tar många timmar, säger knivmakaren Bo Jambrén och visar sina konstverk till knivar.

Hobby
De flesta av deltagarna har sitt hantverk som en hobby och flera av dem brukar ställa ut vid olika tillfällen. Håkan Andersson visade sina träarbeten och berättar att han använder sig av återvunnet virke som han maler ner och gör nya saker av. Marianne Svensson och Christina Andersson hade med sig många härliga trasmattor.
– Vi jobbar bara med bomull och tvättat material som lakansväv, det är bra att göra trasmattor av. Vi är här för att sprida färg och glädje, säger de.
Hantverkmässan i Fjärås bygdegård pågår 27–28 augusti klockan 10–15.




Fakta:
Knivmakare i väst som arrangerar hantverksmässan bildades 1997 i Lindome av nio entusiaster. Idag har föreningen cirka 100 medlemmar på västkusten som tycker det är roligt och utvecklande att tillverka knivar och slöjda. Föreningen anordnar även cirklar inom knivtillverkningens alla delar.

TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.