KULTUR & NÖJE 2022-02-25 KL. 17:00

Experterna ger nycklar till en lyckad middagsbjudning

Av Julia Sandstén Vikberg

Vad ska man bjuda på? Och vad ska man tänka på när man har gäster över på middag? Krögarparet Aziz Acar och Pernilla Boström Acar ger sina bästa tips.

Experterna ger nycklar till en lyckad middagsbjudning
Pernilla Boström Acar och Aziz Acar, som driver restaurang Esters, tycker att man inte ska ställa för höga krav på sig när man bjuder in till middag. Det viktigaste är att man umgås och har trevligt, tycker de. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Man tror kanske att Aziz och Pernilla, som driver Restaurang Ester, förespråkar avancerad matlagning och pompös dukning vid middagsbjudningar. Men det visar sig vara tvärtom.
– Nyckeln är att göra det enkelt och trevligt. Inte vara fastklistrad i köket utan istället umgås med sina gäster och njuta av sällskapet, säger Aziz.
– Jag tror att många känner prestationsångest och tänker för stort, och då vågar man inte bjuda in till middag. Jag tycker att det ska vara kravlöst. Det viktigaste är att se till att träffas och ha trevligt, inte att maten är komplicerad, säger Pernilla.
Pernilla menar att det allra enklaste ibland kan vara det allra bästa.
– De bästa middagarna kan ibland vara de här middagarna där man spontant bjuder in en granne och säger jag har ost hemma, vad har du? Och så snor man ihop något bara och har hur trevligt som helst, säger Pernilla.
Aziz är kock och har satt ihop en meny som tips till Norra Hallands läsare.
Han har valt en meny utifrån några principer som han tycker att man kan utgå från vid middagsbjudningar.
– Jag har inte valt den svåraste och dyraste menyn. Det är mycket förprepp som du kan göra innan och sedan bara sätt i ugnen när gästerna kommer så att du inte fastnar i köket, säger Aziz.
Vad ska man generellt sett tänka på när det gäller mat?
– Att inte göra det för komplicerad, säger Aziz.
– Använda rena råvaror och använda det som är i säsong och lätt att få tag på, fyller Pernilla in och fortsätter:
– Jag brukar inte göra två rätter, en till föräldrarna och en till barnen. Jag tror nyckeln är rena smaker. Lägg inte på parmesan direkt på maten och ha såsen vid sidan av och kanske ha olika såser eller dips, om man grillar. Så kan barnen plocka det som de gillar och plocka bort det som de inte gillar, säger Pernilla.

Gör barnen delaktiga
När det gäller dricka tycker Aziz inte heller att man ska göra det för komplicerat.
– Bjud på bubbel när de kommer och kanske ett vin till maten, säger Aziz.
Pernilla inflikar att det kan vara bra att erbjuda alkoholfria alternativ också, till både barn och vuxna.
– Det finns jättemånga bra alkoholfria drycker i dag som är lika goda. Välj något bra och ge inte de som vill ha alkoholfritt ett glas med någon orange läsk. Det alkoholfria ska se lika fint ut, säger Pernilla.
Pernilla lyfter också att hon tycker att det är bra att göra eventuella barn delaktiga i matlagningen och middagsbjudningen.
– Låt barnen hjälpa till att hacka grönsaker, handla fisk, välja servetter, duka eller välja bär till drinken. De tycker att det roligare att äta om de får vara delaktiga. Exkludera inte barnen utan inkludera dem, säger Pernilla.

Förbered dukning innan
Det här med att förbereda mycket innan kan vara en bra tumregel även när det kommer till dukningen menar Pernilla.
– Om jag ska bjuda in till middag på en vardagskväll brukar jag duka kvällen innan, frukosten kan jag äta vid köksbänken då. Så behöver jag bara fokusera på att laga mat när jag kommer hem från jobbet, säger hon.
Hon tycker om anstränga sig lite för att få till en fin dukning. Men inte heller här ska man göra det för komplicerat.
– Jag tycker om att duka fint, med bestick för tre rätter och med blommor och ljus. Kanske plocka några tulpaner från trädgården. Man kan välja något som säger något om dig eller något som finns att plocka utomhus för säsongen. Ska man ha ett tema på sin middag kan man gå till en second hand-butik eller till auktionen och fynda vaser och annat, säger Pernilla.


Aziz Acars menytips:
Meny för fyra personer
Förrätt
Skaldsdjursröra på smörstekt rågbröd
100 g skalade räkor
50 g kräftstjärtar
1 rödlök
1 dl majonnäs
0,2 dl creme fraiche
Dillknippe finhackad
1 msk citronjucie
Salt och peppar
Blanda ihop till en röra och servera på toasten, vill du lyxa till det så toppa med tsk löjrom

Huvudrätt
Bakad Lax i ugn
Halv sida lax, tomater, blomkål, broccoli , zucchini
Ringla olivolja, salt och vitpeppar på fisk och grönsaker och baka av i ugn i 30-35 min i 175 grader
Servera en smakfull tomatsås
Finhacka 2 vitlöksklyftor
2 msk kapris,
2 msk oliver
3 st sardellfiléer
2 mskpersilja
1 msk tomatpuré
1 dl vatten
2 smk olivolja
Fräs ihop allt i panna och tillsätt salt och peppar.
Servera laxen med ris eller en blandsallad

Efterrätt
Gratinerad Gino
Skiva frukten i lagom storlek
1 banan
2 kiwi
10 jordgubbar
2 st blodapelsin
2 dl riven vit choklad
Gratinera i ugnsform och servera med pistageglass

I sommar uppfyller Marie en dröm
FAMILJ 2025-05-20 KL. 18:00
Premium

I sommar uppfyller Marie en dröm

”Jag ser verkligen fram emot detta!”

En större intervju med backlöftet efter flytten
ISHOCKEY 2025-05-20 KL. 15:08
Premium

En större intervju med backlöftet efter flytten

✔ Utebliven speltid ✔ Hoppandet mellan klubbarna ✔ Nya klubbvalet

Nya innedrogen säljs helt fritt i Kungsbacka
NYHETER 2025-05-20 KL. 11:55
Premium

Nya innedrogen säljs helt fritt i Kungsbacka

”Det går att köpa på många platser, sedan fungerar det som Foodora”

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2025-05-21 KL. 14:00
53-åringen får äntligen debutera

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Gabriella var rädd för vatten – nu är livet skutor och havet

Gabriella var rädd för vatten – nu är livet skutor och havet

Gabriella var livrädd för vatten men en skolresa förändrade allt. Nu är havet hennes liv och sedan 15 år tillbaka jobbar hon på och med Ostindiefararen Götheborg. Fast nästa äventyr är en långsegling med man och barn i egen båt.