Experterna ger nycklar till en lyckad middagsbjudning
Av Julia Sandstén Vikberg
Vad ska man bjuda på? Och vad ska man tänka på när man har gäster över på middag? Krögarparet Aziz Acar och Pernilla Boström Acar ger sina bästa tips.
Pernilla Boström Acar och Aziz Acar, som driver restaurang Esters, tycker att man inte ska ställa för höga krav på sig när man bjuder in till middag. Det viktigaste är att man umgås och har trevligt, tycker de. Foto: Julia Sandstén Vikberg
Man tror kanske att Aziz och Pernilla, som driver Restaurang Ester, förespråkar avancerad matlagning och pompös dukning vid middagsbjudningar. Men det visar sig vara tvärtom.
– Nyckeln är att göra det enkelt och trevligt. Inte vara fastklistrad i köket utan istället umgås med sina gäster och njuta av sällskapet, säger Aziz.
– Jag tror att många känner prestationsångest och tänker för stort, och då vågar man inte bjuda in till middag. Jag tycker att det ska vara kravlöst. Det viktigaste är att se till att träffas och ha trevligt, inte att maten är komplicerad, säger Pernilla.
Pernilla menar att det allra enklaste ibland kan vara det allra bästa.
– De bästa middagarna kan ibland vara de här middagarna där man spontant bjuder in en granne och säger jag har ost hemma, vad har du? Och så snor man ihop något bara och har hur trevligt som helst, säger Pernilla.
Aziz är kock och har satt ihop en meny som tips till Norra Hallands läsare.
Han har valt en meny utifrån några principer som han tycker att man kan utgå från vid middagsbjudningar.
– Jag har inte valt den svåraste och dyraste menyn. Det är mycket förprepp som du kan göra innan och sedan bara sätt i ugnen när gästerna kommer så att du inte fastnar i köket, säger Aziz.
Vad ska man generellt sett tänka på när det gäller mat?– Att inte göra det för komplicerad, säger Aziz.
– Använda rena råvaror och använda det som är i säsong och lätt att få tag på, fyller Pernilla in och fortsätter:
– Jag brukar inte göra två rätter, en till föräldrarna och en till barnen. Jag tror nyckeln är rena smaker. Lägg inte på parmesan direkt på maten och ha såsen vid sidan av och kanske ha olika såser eller dips, om man grillar. Så kan barnen plocka det som de gillar och plocka bort det som de inte gillar, säger Pernilla.
Gör barnen delaktigaNär det gäller dricka tycker Aziz inte heller att man ska göra det för komplicerat.
– Bjud på bubbel när de kommer och kanske ett vin till maten, säger Aziz.
Pernilla inflikar att det kan vara bra att erbjuda alkoholfria alternativ också, till både barn och vuxna.
– Det finns jättemånga bra alkoholfria drycker i dag som är lika goda. Välj något bra och ge inte de som vill ha alkoholfritt ett glas med någon orange läsk. Det alkoholfria ska se lika fint ut, säger Pernilla.
Pernilla lyfter också att hon tycker att det är bra att göra eventuella barn delaktiga i matlagningen och middagsbjudningen.
– Låt barnen hjälpa till att hacka grönsaker, handla fisk, välja servetter, duka eller välja bär till drinken. De tycker att det roligare att äta om de får vara delaktiga. Exkludera inte barnen utan inkludera dem, säger Pernilla.
Förbered dukning innanDet här med att förbereda mycket innan kan vara en bra tumregel även när det kommer till dukningen menar Pernilla.
– Om jag ska bjuda in till middag på en vardagskväll brukar jag duka kvällen innan, frukosten kan jag äta vid köksbänken då. Så behöver jag bara fokusera på att laga mat när jag kommer hem från jobbet, säger hon.
Hon tycker om anstränga sig lite för att få till en fin dukning. Men inte heller här ska man göra det för komplicerat.
– Jag tycker om att duka fint, med bestick för tre rätter och med blommor och ljus. Kanske plocka några tulpaner från trädgården. Man kan välja något som säger något om dig eller något som finns att plocka utomhus för säsongen. Ska man ha ett tema på sin middag kan man gå till en second hand-butik eller till auktionen och fynda vaser och annat, säger Pernilla.
Aziz Acars menytips: Meny för fyra personerFörrätt
Skaldsdjursröra på smörstekt rågbröd
100 g skalade räkor
50 g kräftstjärtar
1 rödlök
1 dl majonnäs
0,2 dl creme fraiche
Dillknippe finhackad
1 msk citronjucie
Salt och peppar
Blanda ihop till en röra och servera på toasten, vill du lyxa till det så toppa med tsk löjrom
Huvudrätt
Bakad Lax i ugn
Halv sida lax, tomater, blomkål, broccoli , zucchini
Ringla olivolja, salt och vitpeppar på fisk och grönsaker och baka av i ugn i 30-35 min i 175 grader
Servera en smakfull tomatsås
Finhacka 2 vitlöksklyftor
2 msk kapris,
2 msk oliver
3 st sardellfiléer
2 mskpersilja
1 msk tomatpuré
1 dl vatten
2 smk olivolja
Fräs ihop allt i panna och tillsätt salt och peppar.
Servera laxen med ris eller en blandsallad
Efterrätt
Gratinerad Gino
Skiva frukten i lagom storlek
1 banan
2 kiwi
10 jordgubbar
2 st blodapelsin
2 dl riven vit choklad
Gratinera i ugnsform och servera med pistageglass