KRÖNIKOR 2024-01-06 KL. 15:00

När hiphopen (nästan) kom till Kungälv

Av Andreas Scheffel

När hiphopen (nästan) kom till Kungälv
Andreas Scheffel.

TV-klipp och nyheter

Vi har just lagt ännu ett år till handlingarna och kastat oss huvudstupa in i ett nytt. Nyår är min favorithögtid, inte minst för att man får en chans att lägga det negativa man har upplevt under året som gått bakom sig och påbörja ett nytt kapitel med en positiv känsla. ”Ring ut de tusen krigens år, ring in den tusenåra fredens rike!”, som Edvard Fredin så vackert översatte slutet av sjunde versen i Alfred Tennysons ”Ring Out, Wild Bells”. Så därför vill jag börja mitt 2024 med att tänka tillbaka på de stunderna som 2023 bjöd på sköna skratt.

Som den gången Kungälvs kommun skulle arrangera en dansföreställning, där kulturskolebarnen skulle få visa upp sina talanger för stolta föräldrar. Showen döptes till ”Jul och Kul” och på programmet stod bland annat hiphopdans. Som biljettförmedlare valde kommunen den amerikanska jätten Ticketmaster, världens största försäljare av biljetter.

Via deras sajt kan du fixa plåtar till stadionkonserter med de allra största superstjärnorna, men också till riktigt små lokala arrangemang. För att hantera marknadsföringen av denna enorma mängd evenemang så använder de sig av olika algoritmer.

Ganska snart sålde dansföreställningen slut, något som förvånade arrangörerna. Barndans i all ära, men sån här rusning brukar det inte vara till dylika evenemang. När de undersökte saken så visade det sig att en stor del av biljetterna hade sålts i Frankrike. Efter ytterligare lite grävande så stod snart den dråpliga sanningen klar för dem.

Tydligen så hade Ticketmasters algoritmer gått bananas på kombinationen ”jul” och ”hiphop” och fått för sig att det var den franske rapparen Jul som skulle uppträda, och därför pumpat ut reklam för arrangemanget till franska hiphopfans.

Men vem är då denne Jul? Han heter egentligen Jules Mari och föddes 14 januari 1990 i Marseille. Han har sen debuten 2013 släppt hela 22(!) album och räknas som den bäst säljande inhemska hiphopartisten någonsin i Frankrike. Hans största hit ”La bandite” har streamats över 128 miljoner gånger på Spotify.

Vi talar alltså om en megastjärna, åtminstone i den franskspråkiga delen av världen. Att han skulle uppträda klockan 11:30 en lördag i december på Mimers hus i Kungälv är ungefär lika sannolikt som att Beyoncé skulle sjunga Eddie Meduza-covers på ett lastbilsflak på Norvalla marknad.

Den här historien säger så mycket om året vi just lämnade bakom oss. Vi har pratat om källkritik, att vi inte ska tro på allt som står på nätet, särskilt om det verkar för bra för att vara sant. Vi har funderat över idoldyrkan och vad den gör med oss. Och framför allt så har vi oroat oss mycket över det här med artificiell intelligens och algoritmer. Men än så länge kan de uppenbarligen inte skilja på barndans och gangsterrap.

Kungälvs kommun blev till slut tvungna att skicka ut ett meddelande till biljettköparna som förklarade misstaget. Men jag kan inte låta bli att tänka på hur det hade blivit om de bara hade kört på och låtit alla förväntansfulla Jul-fans komma hit. Den mentala bilden av flera hundra franska hiphoppare på barndansföreställning i Kungälv tar jag med mig in i 2024. God fortsättning!TV-klipp och nyheter

Therese tävlar i Yrkes-SM
NYHETER 2024-04-22 KL. 15:00
Premium

Therese tävlar i Yrkes-SM

Svårläkta sår i Innerstaden
BOSTÄDER 2024-04-22 KL. 11:45
Premium

Svårläkta sår i Innerstaden

Mångsysslaren Vanja hittar inspiration inifrån
FAMILJ 2024-04-21 KL. 17:55
Premium

Mångsysslaren Vanja hittar inspiration inifrån

I helgen ställer hon ut på Löftadalens folkhögskola

ISHOCKEY 2024-04-21 KL. 15:45
Premium

"Jag vill spela upp Hanhals i seriesystemet"

Flera tunga förlängningar – men ett frågetecken

Veckans rosor
NYHETER 2024-04-21 KL. 15:00

Veckans rosor

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BOSTÄDER 2024-04-22 KL. 17:30
Godaste äpplena får du med ympning
Premium | NYHETER 2024-04-22 KL. 15:00
Therese tävlar i Yrkes-SM
Premium | SKOLA 2024-04-22 KL. 13:30
Kungsbacka dominerade på Teknikåttan
Premium | SPORT 2024-04-22 KL. 12:16
NH sammanfattar sporthelgen
Premium | BOSTÄDER 2024-04-22 KL. 11:45
Svårläkta sår i Innerstaden
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-04-22 KL. 10:53
Albin Lee Meldau på ny turné

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.