TV-klipp och nyheter

KRÖNIKOR 2025-01-17 KL. 14:00

Krönika: Journalistiken är i skottlinjen

Av Stefan Pettersson

Krönika: Journalistiken är i skottlinjen
Stefan Pettersson.

Varje år sammanställer Reportrar utan gränser ett pressfrihetsindex. En tragisk läsning måste jag säga, för i hälften av länderna och regionerna på listan är läget för journalister svårt eller mycket allvarligt. Allra sämst är det i Eritrea.

Sverige då? Ja vi ligger på en pallplats, trea. Som i det mesta, i varje fall när det gäller idrott, så får vi stryk av topprankade Norge. På andra plats ligger Finland.

Så då är allt frid och fröjd i vårt avlånga land? Nej långt ifrån. Det blir nämligen allt vanligare med hot och hat mot journalister. Som om inte det räckte så finns det ett antal lagförslag som hotar journalistiken. Jo ni läste rätt!

1. Hemligstämplade förundersökningar

Syftet är att minska insynen i förundersökningar för att fler ska våga vittna och det är även tänkt att lagen ska förebygga hot. Det låter väl bra? Ja utan att fundera mer på det säger nog de flesta ja, men det finns en baksida. Förundersökningen blir nämligen offentlig efter att dom har fallit. Förslaget har fått kritik för att det försvårar journalisters möjligheter att granska rättssystemet och Utgivarnas vd Stefan Eklund menar att det inkräktar på offentlighetsprincipen: ”Allmänheten har rätt att följa rättsfall via medierna och förstå juridiska frågor genom rapporteringen. Efter domen fallit är det ett annat läge.”

2. Databaserade söktjänster blir olagliga

Den statliga utredningen vill sätta stopp för att databaserade söktjänster används av kriminella gäng för att spåra upp personer. Gott så, men jag tror att de kriminella löser den biten ändå. Däremot kommer det att inskränka det journalistiska arbetet då söktjänster som exempelvis Hitta.se och Acta Publica får svårt att klara kraven i nya lagförslaget. ”En snabb och tillförlitlig tillgång till personuppgifter är viktigt för att kunna utföra grävande journalistik och om den möjligheten begränsas så begränsas också möjligheten till den typen av journalistik”, säger Utgivarnas vd Stefan Eklund. Det är tyvärr bara att hålla med om den slutsatsen.

3. Inhemsk signalspaning

Försvarets radioanstalt ska få ägna sig åt inhemsk signalspaning. Svenska Journalistförbundet menar att förslaget hotar källskyddet. Enligt utredningen ska det som omfattas av källskydd omedelbart raderas genom en "förstöringsskyldighet". Men Tidningsutgivarna imponeras inte över förslaget: ”Förstöringsskyldigheten finns redan i dagens signalspaningslag. Men även om du raderar uppgifterna kan du aldrig radera det mänskliga minnet”, säger Per Hultengård, jurist på Tidningsutgivarna.

Klockrent svar enligt mig.

4. Genomsökning av digital kommunikation

Syftet är gott: stoppa sexuella övergrepp mot barn genom att genomsöka medborgarnas digitala kommunikation. Dilemmat är att det skulle innebära en nästan fullständig kontroll och övervakning, som kan missbrukas. I det senaste lagförslaget har EU begränsat övervakningen till ljud och bild – inte text. Men Svenska Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert sågar förslaget: ”Vi öppnar dörren till ett orwellskt övervakningssamhälle. När tekniken väl finns på plats finns risken att den missbrukas eller utvidgas längre fram.”

Åsikterna gällande om lagförslagen är positiva eller negativa skiftar säkert från person till person, men journalisters jobb lär inte bli enklare om lagförslagen blir verklighet.

Ha en trevlig helg.

Stefan Pettersson, chefredaktör



TV-klipp och nyheter