KRÖNIKOR 2023-07-21 KL. 18:00

Krönika: Bärbara högtalaren Bosse

Av Annika Lundby

Krönika: Bärbara högtalaren Bosse

TV-klipp och nyheter

Finns det något man kan bli så arg på som en teknisk pryl som inte fungerar? Datorn ska bara fungera och man ska definitivt inte behöva tvångsavsluta varken dator eller program. Bilen ska starta varje gång man vrider på nyckeln eller trycker på startknappen och gräsklipparen ska gå igång på första rycket i snöret.

Eller om man har en robotgräsklippare, vilket vi inte har, så vill man ju säkert att den ska sköta sitt jobb utan att man egentligen behöver bry sig. Men alla dessa saker är ju döda ting och döda ting är det ju ingen mening att bli irriterad på, något jag är uppvuxen med och ett mantrat jag försöker föra vidare till dottern. Sambon däremot har lite svårare för att se datorn eller skruvdragaren eller någon annan pryl som ett ting och ser dem mer som personer som inte startar eller som krånglar bara för att jävlas med honom. Som att de sitter och tjuvlyssnar att nu är det bråttom eller nu ska här skruvas och då välja tillfället att inte funka.

Men så har vi ju gett en del prylar namn och även tilldelat dem personligheter. Till exempel har vi vår robotdammsugare Rut. Hon är fruktansvärt högljudd och också ganska korkad som går in i saker och ibland får fnatt då hon måste in någonstans där hon inte ska vara.

Sedan har vi den bärbara högtalaren Bosse. Bosse tycker vi om. Även om han kan vara högljudd gillar vi samma melodier. Vi gillar Bosse så mycket att vi funderar på att skaffa en kompis till Bosse. Vi har redan tänkt ut vem vi ska ha. Vi vill ha en Lasse. Visst klingar namnen skönt ihop, Bosse och Lasse. Kan ju inte vara fel eftersom Astrid Lindgren valde dem till sina karaktärer i ”Alla vi barn i Bullerbyn”.

Så klart måste bilarna ha namn. Då jag kör en röd bil tyckte dottern att den var ju så liten och söt som en röd rosett. Så Rosett blev det. Sambons bil fick heta Tut. Inte för att min sambo använder signalhornet särskilt ofta. Men dottern tyckte det passade. Men nu har Tut, tutat för sista gången. Så nu är vi på jakt efter en ny familjemedlem. Jag hoppas att det blir en bil som är snäll och trevlig och kanske lite pigg. Vi får väl se vad det blir för personlighet och då faller sig namnet naturligt. Kanske blir det en Tor-Jon, en Svea eller vem vet en Voldemort…
LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I KRÖNIKOR

Premium | KRÖNIKOR 2023-09-24 KL. 11:00
Krönika: "Vi ses på rum 35"
Premium | KRÖNIKOR 2023-09-19 KL. 19:00
Krönika: En helt korkad förändring
Premium | KRÖNIKOR 2023-09-16 KL. 15:00
Krönika: Dags att skaffa barnbarn
Premium | KRÖNIKOR 2023-09-15 KL. 14:00
Krönika: Hur digitala kan vi bli?

Fler nyheter

MEST LÄSTA KRÖNIKOR

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.