DEBATT. För två år sedan togs ett beslut om att minska nattarbetstiden från 10 timmar till 9 timmar för undersköterskor inom vård och omsorg. Beslutet – som fattades av arbetsgivaren – samverkades med Kommunals ombud. Kommunal var dock inte eniga med arbetsgivaren om att beslutet var bra. Flera risker hade framkommit i riskanalysen. Bland annat en försämrad återhämtning.
Vi föreslog då en arbetstidsförkortning av heltidsmåttet, för nattarbetare. Detta för att trygga återhämtningen för nattarbetare och minska riskerna för att de skulle tvingas arbeta fler pass.
I mars 2017 skickade Kommunal en begäran om förhandling till arbetsgivaren gällande heltidsmåttet för nattpersonal. Den begäran har än så länge endast blivit muntligt besvarad.
Bristen på personal inom välfärden är stor. Efterfrågan ökar också i takt med en växande och åldrande befolkning. Arbetsgivare behöver rekrytera nya medarbetare men också ta tillvara på de som redan är anställda.
Om medarbetare får mer inflytande i arbetstidens förläggning och andra frågor som direkt påverkar arbetsmiljön, kommer samverkan fungera bättre, och arbetsgivaren bli attraktivare.
Förra veckan träffades 40 stycken medlemmar i Kommunal för att diskutera framtiden. Oron i personalgrupperna är stor och missnöjet växer. Det är dags att arbetsgivaren lyssnar på välfärdspersonalen och värdesätter deras erfarenheter och kompetens. Först då kan vi få schysstare scheman och en bättre arbetsmiljö.
Helena Jonason
Ordförande, Kommunal Kungsbacka
Befolkningsutveckling och civilt försvar i fokus
Lennart Nellemark var 17 år när han gick med i Högerns ungdomsförbund. Sedan dess har han suttit i kommunfullmäktige i Kungsbacka och haft många viktiga uppdrag inom partiet. I dag har han varit aktiv inom Moderaterna i 80 år och tilldelades nyligen partiets förtjänsttecken för sin insats. – Det är roligt att vara en del av det som bestämmer, säger Lennart Nellemark.