När ska politikerna inse hur många barn och ungdomar som mår dåligt? När barn inte mår bra klarar de ofta inte av att vistas i miljöer med många människor eller möta höga krav på prestation och lärande. Stressen blir för stor, och vissa barn reagerar genom att bli utåtagerande. De trotsar vuxna, stör lektioner och hamnar i konflikt med både lärare och klasskamrater. I slutändan påverkas hela klassens undervisning.
Dessa barn behöver stöd – rätt stöd – i tid. I dag räcker inte elevhälsan till. Lärare kämpar redan på gränsen av vad som är möjligt. Vill vi ha trygga, fungerande samhällsmedborgare måste vi börja i rätt ände. Vi måste satsa på barnen medan de är unga.
Det krävs fler trygga vuxna i skolan. Fler lärare, kuratorer, specialpedagoger, speciallärare, skolsköterskor och socialpedagoger – på varje skola. Det är en investering i framtiden vi inte har råd att vänta med.
En orolig lärare
Läs även:
Debatt: Regionen borde stå upp för rätten till kollektivavtal
Debatt: Maleviksskolan vill ha kvar sitt högstadium
Att högstadiet på Fullriggaren Malevik föreslås flytta till Särö skola upprör en stor grupp föräldrar. En av dessa är Charlotte Schéle som menar att förslaget är felaktigt och ologiskt utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Dessutom är det en skolan med toppresultat. – Jag förstår inte hur man ens kan tänka tanken att stänga en av Sveriges bästa grundskolor, säger Charlotte Schéle.