JOBB & PENGAR 2023-01-18 KL. 09:00

Tuffa tider väntar – ekonomiska rådgivaren ger tips

Av Christina Nordwall

Januari brukar vara en fattig månad men i år blir det extra tufft. Höga matpriser, rekordhöga elräkningar, inflation och drivmedelspriser påverkar hushållen.
– Nu är gränsen nådd för många, säger Anna Björnör, ekonomisk rådgivare i Kungsbacka kommun.

Tuffa tider väntar – ekonomiska rådgivaren ger tips
Anna Björnör, ekonomisk rådgivare i Kungsbacka kommun. Arkivfoto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

När jul- och nyårsfirandet klingat ut och människor återgår till arbetet brukar samtalen till ekonomisk rådgivning ta fart.
– Köpkraften har minskat för oss alla. Det handlar om många tusenlappar oavsett hur vi bor. Många blir också förvånade över hur mycket pengar som går åt under jul- och nyår även om det för de flesta gått åt mindre än vanligt, säger Anna Björnör.
Hon befarar att vi får förbereda oss för några tuffa år och att elräkningen i januari blir kännbar för många.
– Då kommer vi att märka att det var mycket kallt i december. Det gäller inte bara dem med eget hus utan även de som hyr. Det finns hyreslägenheter där värme inte ingår. Det är inte bara uppvärmning som kostar mer utan gäller även hushållselen som förr kanske låg på 500 kronor för de i hyreslägenhet. Nu blir den 1400-1500 kronor.

Olika lösningar
Som ekonomisk rådgivare möter Anna Björnör människor som tvingats låna pengar för att klara räkningarna.
– Alla kan råka illa ut, det kan vara vid en skilsmässa, sjukdom eller arbetslöshet.
Att låna pengar är inget hon rekommenderar men ger tips om andra lösningar för att klara sig fram till nästa lön.
– Ta med matlådor till jobbet, det går att spara flera 1000-lappar. Ställ bilen tillfälligt om det går, använd cykel. Har du saker att sälja, gör det. Och måste du handla, köp begagnat.

Hur gör den som gjort allt en kan men ändå sitter där med elräkningen utan att kunna betala?
– Ta kontakt med elbolaget och gör upp en betalplan. Men skjut inte upp den. Om elräkningen är på 5000 kronor är det bra om du i alla fall betalar 3000 kronor och får en restskuld med 2000. Du har ju en elräkning nästa månad också.
Anna Björnör menar att det är nödvändigt att tänka nytt och brett. Kanske finns det möjlighet att hyra ut ett rum tillfälligt eller flytta till en mindre lägenhet.
– Kapa de utgifter som går att kapa. Måste du leasa en helt ny bil eller går det kanske att samåka? Vi måste prioritera bland våra utgifter, vi är inte där vi har varit.

Ändrat beteende
Den rådande situationen drabbar de allra flesta och Anna Björnör märker av ett ändrat beteende bland folk.
– Vi pratar el och extrapriser när vi träffas. Vi kommer inte ha det lika varmt hemma och kanske inte satsar på hemmet på samma sätt som tidigare. I stället blir det vissa insatser som att täta fönster när vi har råd. Vi kommer att ta avstånd från vissa varor och det kommer ta längre tid för oss att handla när vi får lägga mer tid på att leta extrapriser.
Hon påpekar att det aldrig är för sent att skaffa en buffert för oförutsedda utgifter, hellre en liten summa varje månad än ingen alls.
– Det kanske går att ta bort någon streamingtjänst eller annat som inte används och avsätta de pengarna till en buffert i stället. Vi vet inget om framtiden och måste förbereda oss. Om bufferten sedan inte behövs gör det ju inget utan kan användas till något roligare.


Några tips:
Undvik rean, krediter och erbjudanden
Lämna tillbaka julklappar som du inte vill ha
Gå igenom ditt kontoutdrag och se efter vad som inte är nödvändigt
Om du äger bostad förhandla om lånen
Handla mat efter säsong
Minska elkonsumtionen och välj rörligt eller bundet avtal.
Säg upp gymkort som inte används
Planera framåt. Öppna ett sparkonto och sätt undan pengar till nästa jul.

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-07-03 KL. 19:00
Per-Arne VM-debuterar som 75-åring
Premium | FOTBOLL 2025-07-03 KL. 10:54
Sporten i korthet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.