Pollenallergiker ska kunna hjälpa varandra
Varken pollenprognoser eller en titt ut genom fönstret ger alla gånger tillräcklig information för den som behöver det.
Därför har Kungsbackabaserade ALK utvidgat sin app Pollenkoll med ytterligare funktioner.
– Det är nu som den riktigt tuffa pollenperioden kommer, säger Monika Funkenberg, marknadsansvarig på ALK i Norden.
Alen har redan varit på gång ett bra tag, samma gäller för hasseln. Snart slår dessutom björken ut och efter det kommer gräset.
För pollenallergiker kan våren vara en tuff period. Och det är många som är drabbade.
– Drygt en fjärdedel av Sveriges befolkning är allergisk mot pollen, säger Monika Funkenberg.
Allergivaccin
ALK är ett internationellt läkemedelsföretag, med sitt nordiska kontor i Kungsbacka. Man jobbar med allergimedicin, så kallad allergivaccin. Sedan 2018 har man dessutom appen Pollenkoll, den ledande pollenappen i Sverige. Den talar om hur höga halterna av olika sorters pollen är i olika delar av landet. Prognoserna bygger på information från 20 olika mätstationer runt om i landet. Det innebär dock att avståndet mellan mätstationerna är långt, och träffsäkerheten i prognoserna blir sämre, ju längre bort från mätstationen som man är. Den mätstation som ligger närmast Kungsbacka finns i Göteborg.
Så här såg läget ut för Kungsbackaområdet härom dagen.
Crowd sourcing
Också lokala väder- och vindförhållanden kan påverka halterna, på ett sätt som inte syns med blotta ögat. Sedan början av året har ALK därför kompletterat appen med en crowd soursing-del, där pollenallergiker i relatid själva kan rapportera in hur deras allergi påverkas. Resultaten redovisas sedan i en heat map, det vill säga en kartbild där fält i olika färg visar hur användare upplever situationen på olika håll.
– Sedan januari har det gjorts 50 000 registreringar, säger Monika Funkenberg.
Många positiva
Medan mätstationerna består av en pollenfälla, där det går att göra en exakt bedömning av den faktiska mängden pollen i luften, är rapporterna från appanvändarna subjektiva.
– Visst är det så. Men att veta hur andra upplever pollenhalterna kan ändå hjälpa mycket och vi märker att många är väldigt positiva, säger Monika Funkenberg.
Fotnot:
Det finns många frågor om pollenallergi, kopplat till coronaviruset.
Astma- och allergiförbundet samlar därför information på sin hemsida.