Mångmiljonavtal om nytt reningsverk
Av Kristian Alm
En av Kungsbacka största affärer hittills är i hamn. För runt en halv miljard ska företaget Byggdialog uppföra det nya reningsverket som ska ersätta Hammargård.
Avtal i hamn. Förvaltningschef Karl Lundgren, kommunalrådet Monica Neptun (L) och Byggdialogs vd Michael Sundhälls bekräftar avtalet. Foto: Kungsbacka kommun
Hammargårds reningsverk har snart nått maxkapaciteten. Efter en lång utredningsprocess har därför Kungsbacka kommun ansökt hos länsstyrelsen om att få bygga ut. Tanken är att det nya reningsverket ska klara en fördubbling av befolkningen och ändå släppa ut mindre.
Men det har varit knöligare än man tänkt sig.
Vattnet från reningsverket släpps ut i Kungsbackafjorden, ett Natura 2000 område med mycket känslig miljö, och länsstyrelsen tyckte inte kommunens undersökningar räckte. Bland annat krävde man bättre svar på hur ålgräsängar, fisk och bottenfauna kommer att påverkas av de framtida utsläppen. Det resulterade i en rapport, som lämnades in till länsstyrelsen strax innan jul, och där svaret ännu inte har kommit.
Dessutom överprövades upphandlingsprocessen.
Men den biten är nu avklarad, efter att överklagan dragits tillbaka.
Skrev underDärför kunde Tekniks förvaltningschef Karl Lundgren och företaget Byggdialogs vd Michael Sundhäll på måndagen skriva under ett avtal värt runt en halv miljard för byggandet av det nya reningsverket.
ByggDialog är ett Karlstadsbaserat byggföretag som i huvudsak jobbar med offentliga kunder. De genomför alla sina byggprojekt i partneringform. Det innebär att kommunen, ByggDialog och övriga entreprenörer samverkar i en helt integrerad organisation.
Därmed är inte själva kostnaden för projektet spikad, utan tas fram i samarbete. Det gör processen flexiblare.
Halv miljard– En halv miljard är den investeringsram vi har från förvaltningen, så det är än så länge bara en bedömning av vad reningsverket kommer att kosta. Men då ingår även förstudier och alla andra kostnader, säger kommunens projektledare Joakim Ekberg.
Projektledare Joakim Ekberg.
Foto: Kungsbacka kommun
Ska det bli läkemedelsrening i nya verket?– Vi har fått i uppdrag att förbereda för det, men vet inte om vi ska vänta på den tekniska utvecklingen och se hur lätt det är och vad det kan kosta.
Ni har fortfarande inte tillstånd från länsstyrelsen?– Nej, vi har inte hört något därifrån.
Vad händer om ni får nej?– Då får vi backa till något av de övriga tre alternativ vid tog fram under utredningen. Men alla alternativ påverkar på något sätt miljön.
Vad händer nu?– Vi drar i gång en förprojektering för att skapa oss en uppfattning om kalkyler och tidsplan - vi gör helt enkelt det vi skulle gjort ändå, oavsett tillstånd.
En spännande väntan på besked nu då?– Ja, verkligen!
Fakta
Kostnaden för avloppsreningsverket beräknas bli 400-500 miljoner kronor. Men det är inte kommunen som betalar utan invånarna via höjd VA-taxa. Därför har taxan höjts de senaste åren för att få en buffert och undvika en chockhöjning senare.