Inte rädda – men har stor respekt
Drygt 20 personer ingår nu i kommunens vårdgrupp för misstänkt och konstaterat covid-19-smittade.
Arbetet har inneburit stora förändringar, både på jobbet och privat.
– Man måste minska sina sociala kontakter ännu mer och se över hur man rör sig ute, säger Martina Mähl, undersköterska.
Både kommunens särskilda covid-team och covid-avdelningen på Smedjans korttidsboende är nu igång.
22 personer jobbar tvärprofesionellt med att ta hand om smittade äldre.
– Det är ett sätt att både erhålla och bibehålla kompetens om covid-19, vilket leder till mindre oro, säger Ann-Helene Liljensten, enhetschef inom Vård och omsorg.
Ändrade rutiner
Vanligtvis är grupperna mer åtskilda inom omsorgen, hemtjänsten jobbar med dem som bor kvar hemma, vård- och omsorgsboendenas personal med dem som bor där. Men covid-19 har ändrat på många rutiner, också den. För att hålla nere antalet personer som jobbar med dem som är misstänkt eller konstaterat smittade av covid-19, stöttar man upp varandra i de två särskilda covid-verksamheterna.
– Det kan också handla om att en rehabpersonal tar med sig medicin till en vårdtagare, istället för att en sjuksköterska kommer ut med den. På det sättet får man ner ett besök, säger Charlotte Örne, undersköterska i covid-teamet.
Självklart val
Tillsammans med Martina Mähl, undersköterska på covid-avdelningen Blåklockan på Smedjan, är hon ett par av dem som valt att ingå i den aktiva covid-vården i Kungsbacka.
– Det var inte helt självklart för mig. Jag tillhör den stora massan, trots att jag är i vården och reagerade så. Men efter att ha uppdaterat mig själv och resonerat en hel del kring det med min chef, valde jag att anmäla mig som frivillig.
De 22 som jobbar i teamen har alla ställt upp frivilligt och för Martina Mähl var det aldrig någon tvekan.
– Kan jag vara med och hjäpa någon, så gör jag det. Mitt yrke är ju sådant, säger hon.
Samtidigt har valet att jobba i just covid-vården inneburit stora förändringar.
– Att jobba så här medför att man får ställa om hela sitt privata liv också. Man måste minska sina sociala kontakter ännu mer och se över hur man rör sig ute. De runt omkring mig har reagerat olika, en del tycker att jag gör rätt, andra att jag är galen, säger Martina Mähl.
Kom nära
Också om hon var säker på sitt beslut, var det första mötet med en covid-19 smittad patient ändå tufft.
– Plötsligt kom det nära. Innan hade jag bara hört om det på nyheterna, då kändes det inte helt på riktigt. Allt var så nytt, så i början tog man både skyddsglasögon och visir, både hängslen och livrem. Men allt eftersom att man kommer in i det och får nya rutiner skapas det en trygghet både för en själv och i arbetsgruppen: det blir bra till slut.
Martina är tydlig med att hon inte är rädd för sjukdomen, men att hon har stor respekt för den. En formulering som Charlotte Örne håller med om.
– Samtidigt har vi full skyddsutrustning i dag, vi är helt säkrade. Jag känner mig inte orolig, men har jätterespekt. Vi som jobbar med det här har också jättemycket tid att prata med varandra om vad som känns jobbigt, säger Charlotte Örne.
Läs mer:
Särskilt corona-team ska hindra covid-19 att spridas ytterligare
Smedjan används till covid-avdelning
Ny plan ska samla äldre covid-smittade
Halland kan ha nått platå