FAMILJ 2022-04-07 KL. 20:00

Vill ta sin konst ut i världen

Av Christina Nordwall

Musik var ett stort intresse men att hon kunde måla, det visste Maria inte. Nu arbetar hon som konstnär på heltid.

Vill ta sin konst ut i världen
Maria blandar färg i ateljén.

– Jag har alltid haft en kreativ ådra men det var musik jag höll på med. Efter att min mamma hade gått bort 1999 stod hennes målarväska där en kväll och blängde på mig. Det var så det började, säger Maria Hamberg.
Maria började använda innehållet i målarväskan och när vänner på besök märkte att det luktade oljefärg, bad de att få titta och konstaterade att det Maria målat var bra. Det inspirerade henne till att fortsätta och hon bestämde sig så småningom för att gå en målarkurs.
– Jag märkte att jag hade det naturligt i mig och att jag kunde blanda färg, säger Maria.
Maria fick bra respons på sin konst och en lärare föreslog att hon skulle ha en utställning.
– Jag hyrde ett galleri i Göteborg och det kom så mycket folk! Det hade jag inte förväntat mig, det var nästan lite chockartat, säger Maria som nästan sålde slut på alla sina målningar. Hon började inse att detta kanske var något hon kunde satsa på men det tog en del år innan det blev så.
– Jag jobbade i resebranschen och bodde i centrala Göteborg. Det var när min pappa blev sjuk och fick flytta till ett äldreboende som jag bestämde mig för att flytta till ut till hans hus i Onsala för att ha närmare till honom.

Nytt kapitel
Efter att Marias pappa gått bort 2017 bestämde hon sig för att stanna i Onsala och började leta efter ett eget hus. Det var dags för ett nytt kapitel i livet och Onsala hade alltid varit en återkommande fast punkt i Marias liv även om stora delar av uppväxten tillbringades utomlands.
– Vi bodde bland annat i Mexiko och Venezuela, pappa var chef för SKF i Sydamerika. Varje sommar tillbringade vi i dåvarande sommarhuset i Orreviken, säger Maria som även studerat sång i Los Angeles.
Nu bor Maria på Vässingsö och förra året stod hennes ateljé på tomten klar. Det är först nu hon känner sig mogen att ta steget fullt ut och ta sin konst ut i det offentliga.
– Jag är lite antingen eller och nu går jag all in! Min konst har gått bra på nätet och jag har haft många förfrågningar från utlandet men har fått tacka nej. Nu är det dags. Jag vill ut och turnera med min konst, min ambition är att öppna upp dörrarna för världen, säger hon.
Första steget är att vara med på årets Konstrunda Halland då Maria öppnar upp sin ateljé för besökare.
– Det ska bli jätteroligt! Jag är så glad att jag får hålla på och skapa, sen är det en bonus att folk tycker om min konst.

Ska kännas rätt
Maria beskriver sin konst som abstrakt, ibland lite figurativ. Hon gillar harmoniska färger, målar i akryl och börjar alltid med att skissa med kolpenna. Därefter åker färgburkarna, vattnet och penslarna fram.
– Händerna använder jag också! Jag planerar aldrig vad jag ska måla, det kommer intuitivt. Jag går till ateljén och känner efter vilken färg jag ska använda idag. Jag målar så gott som varje dag och får inspiration från naturen eller andra konstnärer, men jag härmar inte. Det kan vara svårt att veta när man är klar med en målning, ibland får man måla över flera gånger, men helt plötsligt känns det rätt. När jag känner att jag kan hänga upp tavlan på väggen i mitt hus, då är den klar, säger Maria Hamberg.

Fakta om Maria Hamberg
Aktuell: Konstrundan Halland 26-29 maj.
Är: Konstnär
Bor: Vässingsö, Onsala
Ålder: 57 år
Gillar: Att måla, resa, god mat. ”Är social men samtidigt hemmakatt, behöver tanka energi ibland”.
Om två år: ”Ambitionen är nå ut mer med min konst”.
Instagram: artmariahamberg


SENASTE TV-NYHETERNA

Smygpremiär för nya kaféet vid släktgård
NYHETER 2023-06-01 KL. 19:00
Premium

Smygpremiär för nya kaféet vid släktgård

Efter en lysande tävling kom glädjebeskedet
SPORT 2023-06-01 KL. 17:18
Premium

Efter en lysande tävling kom glädjebeskedet

Eldningsförbud – men det här får du göra
NYHETER 2023-06-01 KL. 15:00

Eldningsförbud – men det här får du göra

Butiken tas bort när mack blir obemannad
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:45

Butiken tas bort när mack blir obemannad

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad
NYHETER 2023-06-01 KL. 10:30

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.