FAMILJ 2019-07-29 KL. 11:02

Mikael tar in Fantomen i vår tid


Han är Annebergsbon som gett den vandrande vålnaden en smart mobil, och sett till att han svingat prideflaggan i jämställdhetens namn.
– Jag har alltid älskat serier, säger Mikael Sol som är redaktionell projektledare på förlaget Egmont.

Mikael tar in Fantomen i vår tid
Serieälskaren Mikael Sol från Anneberg jobbar med att producera Fantomen samt tidningen Hälge. Foto Daniel Blomqvist


För många som är födda på 60-, 70-, och även 80-talet var serietidningar en kul och spännande del av fritiden. Nya nummer av Kalle Anka, Agent X9, eller Fantomen hamnade snabbt i händerna på entusiastiska läsare (oftast unga pojkar) och tidningsupplagorna var på en nivå som dagens serieskapare bara kan fantisera om. Men serietidningen är långt ifrån död. Även om målgruppen idag förändrats något. 
– Det är mycket mer nischat idag. Förr läste alla serietidningar, i dag är det främst samlare och vuxna som läser, berättar Mikael Sol. 
Han jobbar med att producera serier. Den klassiska svenska serien Hälge ligger på hans bord, liksom arbetet med att producera den mer internationellt kände rättvisekämpen Fantomens berättelser. 
– De är väldigt olika. Till Hälge måste vi ha en bärande idé till varje stripp – när vi gör Fantomen räcker det med en idé för att göra ett helt äventyr. 


Numret där Fantomen svingar pride-flaggan mot polska nationalister blev omdiskuterat. 

Nästa år fyller Fantomen 70 år som tidning. Karaktären har dock funnits något längre. Men likväl är det ett arv med stark tradition att förvalta och utveckla. Vad det gäller det senare har Mikael Sol haft lite att arbeta med. 
– Han har ju jobbat med ganska daterad teknik, radio till exempel. I nåt nummer när jag var ganska ny inleddes storyn med att han hade han fått e-mejl. Så jag har fått uppgradera honom lite och tagit in honom i modern tid, säger Mikael Sol. 
Han berättar att det är lite samma typ av problem som Batman haft att tampas med. 
– Deras grej var ju att ha en massa modern datautrustning i en grotta. Idag kan folk göra alla de där grejerna med en vanlig mobiltelefon.

Manus och idéproduktion sker i Sverige, medan det mesta tecknandet görs utomlands. Det finns ett ramverk, men det står samtidigt Mikael Sol relativt fritt att skapa historierna tillsammans med kreatörerna. 
Förra året skapade Fantomen en del rubriker när han slogs mot polska nationalister i samband med en prideparad i Warszava. På omslaget till numret svingar den vandrande vålnaden en prideflagga, vilket rörde upp en del känslor. 
– De allra flesta, 99,9 procent av våra läsare älskade det numret och tyckte att det var toppen. De vill ju dessutom att Fantomen ska nå ut. Men ja några få blev sura och slog på stora trumman. 

Mikael Sol förklarar att de å ena sidan såklart vill sälja lösnummer, men att omslaget samtidigt var något som skulle illustrera innehållet. 
– Från början höll han faktiskt i ett järnrör, men jag ville hellre ha en flagga. Det finns något mer symboliskt i det, och flaggor har förekommit förut. Sedan är Fantomen rättskaffens och har även tidigare i svenska nummer värnat svenska värderingar. På 70-talet, när andan var lite mer progressiv, startade han till exempel ett kooperativ i djungeln, berättar redaktören. 
Ett annat exempel på den samtida Fantomen är att han i ett kommande nummer agerar i Stockholm och Botkyrka, där Mikael Sol själv växte upp.  
– Diana (kvinnan i Fantomens liv) befinner sig i stan för ett möte med FN, så de försöker träffas där, men saker kommer i vägen. 
Mycket mer vill han inte avslöja.
Mikael Sol har i bagaget bland annat studier på Beckmans designhögskola. Serietidningar har han alltid älskat.
– Min bästa kompis gillade Fantomen när vi var små, men han var lite för krånglig för mig. Jag föredrog Stålmannen. Men jag läste i stort sett alla serier jag kom över, berättar han. 

I dag bor Mikael Sol i Anneberg med sin familj. Han jobbar dels hemifrån, dels på Egmonts kontor i Malmö. Men vid sidan av sitt huvudsakliga arbete har han även hunnit med att ge ut ett par egna verk. 
– Jag började rita själv väldigt tidigt som barn. 2008 kom seriealbumet ”Till alla jag legat med” ut, och 2014 kom albumet ”Psykiskt sjuk”. De har en självbiografisk aspekt kan man väl säga. Nu till hösten kommer jag ut med samlingen ”Solpaneler – livet är ett skämt” med skämtrutor som tidigare publicerats i tidningen Pondus bland annat, säger han. 
Serier är hans passion, och en av de främsta konstformerna inom populärkultur anser Mikael Sol. Dessutom innebär arbetet med serietidningar en ständig möjlighet att ge ut en ny, och kanske bättre historia. 
– Det är en skön sak med tidningar – man får alltid en ny chans, säger Mikael Sol. 
 499 dagar med huvudvärk
FOTBOLL 2021-10-27 KL. 20:00

499 dagar med huvudvärk

Hjärnskakningen fick oerhörda konsekvenser för Linnea Bjöörn

Stephan söker det abstrakta
FAMILJ 2021-10-27 KL. 19:00

Stephan söker det abstrakta

"Jag vill inte hamna i en box"

Granskning pågår – av länets byggen
JOBB & PENGAR 2021-10-27 KL. 10:00

Granskning pågår – av länets byggen

Kommunen vill göra invånarna mer digitala
NYHETER 2021-10-27 KL. 06:40

Kommunen vill göra invånarna mer digitala

EY kritiska i Kolla-rapporten
NYHETER 2021-10-26 KL. 19:00

EY kritiska i Kolla-rapporten

Allmänna handlingsplaner och begäran om avsteg

Nya symboler ska ge bättre vädervarningar
NYHETER 2021-10-26 KL. 17:00

Nya symboler ska ge bättre vädervarningar

Kvinna körde bil med över fyra promille alkohol i blodet
NYHETER 2021-10-26 KL. 13:59

Kvinna körde bil med över fyra promille alkohol i blodet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Paret fick pris för god byggnadsvård

Paret fick pris för god byggnadsvård

2019 lämnade Hanna Öberg Brandt och Henric Öberg Brandt sin nybyggda villa för en mangårdsbyggnad i dåligt skick. Efter några år av hårt slit med renovering har de nu prisats för god byggnadsvård av Hallands Museiförening.