Lars firar 50 - dubbelt upp och ett år sent
Av John Skoglund
Telefonkataloger och pepparot men även dragspel är produkter där Kungsbacka är landets ledande kommun. Karlssons Musik vid Lygnerns norra strand är ledande i Europa och Lars Karlsson är durspelets okrönte kung.
Ett dragspel har en väldigt avancerad teknik. Foto: John Skoglund
Den 16 april fyller Lars Karlsson 50+1 år och samtidigt under året ska Sveriges ledande företag inom dragspel firas. Det har varit pandemin som gjort att festerna skjutits upp. Företagets 50 års jubileum skulle gått av stapeln den 14 mars 2020.
– Vi valde mellan 7 mars och 14 mars och skulle vi valt den 7 mars hade det blivit av, säger Lars Karlsson
Veckan där i mellan stängde Sverige ner med restriktioner och vardagen men även festmöjligheterna förändrades snabbt.
– Det var den jävligaste vecka vi har haft, säger Karlsson med ett skratt och fortsätter att berätta att de satt en halv dag och bara bokade om allting. Vi hade bokat 60 rum på Hotell Halland, catering för 140 personer från Matverket som skulle spisas på Fjärås bygdegård, bussar som skulle sköta transporter, en söndagslunch för alla på Esters och på fredagskvällen hade vi abonnerat Rum 35 för artisterna med mingel.
Det stora festen sköts upp ett halvår först och nu till hösten blir det fjärde gången gillt.
"Helsida i Aftonbladet"Pandemin har gjort det tufft för många företagare och Karlssons musik fick ändra strategi delvis för att nå ut till folk. Det fanns ju trots allt ett intresse att spela hemma under pandemin. Företaget satsade på annonser i mycket större omfång än tidigare. I både mindre och större tidningar.
– Vi sa till Aftonbladet, ring oss när ni har löjligt låga priser. Det blev löjligt billigt, en helsida i Aftonbladet som i normala fall kostar 115 000 kronor kunde vi ibland få för under 10 000 kronor under pandemin, säger Karlsson och förklarar att detta var en del av att företaget klarade sig genom pandemin med väl godkänt.
Lars Karlsson benämns som ett musikaliskt geni, han spelar på gehör.
– Jag kan inga noter, har alltid spelat på gehör. Egentligen är det jättedumt att inte ha lärt sig noter, men jag var lite för slö när jag var ung. Det är så svårt, har man väldigt bra gehör känns det så onödigt. Hör jag en låt så minns jag den i stort sett.
Vilka har gett dig inspiration?– Min inspiration kommer väldigt mycket ifrån de band jag lyssnade på när jag växte upp. Deep Purple har betytt mest och Gary Moore. Mina stora idoler när jag var liten var Kiss. De är genialisk bra, nästan lite countryrock i de första albumen. Det finns många förebilder. Jag tycker det är kul att tänka i andra former, funk och fusion.
När kommer inspirationen till dig?– Ofta kommer idéer när man är ute på långpromenader och nu är det enkelt när man har mobilen för då kan man nynna in något i den. Sen nästa gång man är ute på promenad så lyssnar man på det och så kommer kanske nästa idé. Ibland kan man få inspiration från en resa, eller en person man träffar. Kanske en musiker man tycker är intressant och så gör man något som har en liten ”touch” av den personen.
Rockband och bluesbandMånga börjar spela i tidig ålder men för Lars Karlsson dröjde det till tioårsåldern innan han startade. Han höll på till han var 15 år och sen följde ett avbrott på tre år som fylldes med spel i rockband och bluesband med basgitarr. Nu dryga tre decennier senare rankas Lars Karlsson som en av de bästa durspelarna i världen.
– Ja det har jag varit i alla fall, men man börjar bli gammal, jag övar inte på samma sätt längre som förr. Men vi spelar fortfarande på större festivaler, en hel del utomlands
Det är som en idrottare, kommer du över 40-45 år så måste du kämpa och öva för att ligga kvar på samma nivå som den som är 20 år, säger Lars Karlsson skrattandes.
Vad är skillnaden mellan ett Durspel och ett Dragspel?De flesta är tvåradiga medan på ett vanligt dragspel är det fem rader. I durspel är det oftast simpelt i basen och begränsat som ett munspel och det fungerar likadant, en ton ut och en ton in på en och samma knapp. I ett dragspel är det samma ton oavsett om luften är ut eller in.
Sen har en helt annan teknik med bälgen, man jobbar mer med den i durspel och rycker och flänger i den om man spelar snabba och tekniska låtar.
Det finns durspel och dragspel som kostar allt mellan 35 000 upp till 350 000 kronor i affären.
– Exempelvis det här dragspelet ”Diamant” som kostar 140 000 kronor, det är ungefär 14-15 månaders produktionstid, det innehåller cirka 11 000 delar – den effektiva produktionstiden är samma som fyra Volvobilar.
År 1822 uppfann Friedrich Buschmann dragspelet. Så i år är det festens år i Durspelens och Dragspelens värld. 200 års jubileum och dubbla 50-års fester med Lars Karlsson.