Debatt: Vardaga närmar sig slutet
När kommunen i början av 2000-talet beslöt att konkurrensutsätta äldreboendena var det ett riktigt beslut. 1992 genomfördes ÄDEL, det vill säga att ansvar för långvården överfördes från landstinget till kommunen. Innan dess hade kommunen bara drivit ålderdomshem. Nu kom sjukvård in i bilden. I dag utför kommunen cirka 30 procent av alla sjukvård.
Kostnaderna steg och kommunens kunskaper om till exempel rätt bemanning var begränsade. Privata aktörer låg steget före och kunde sänka kostnaderna för kommunen samtidigt som de gjorde vinst. Utan att kvalitén blev lidande.
På 20 år har kommunen kommit i kapp. Privata aktörer har fått allt svårare att inte tumma på kvalitén och göra vinst. Felet ligger i att handla upp boendena. Det blir kortsiktigt och det byts nästan företag vid varje upphandling.
Det handlar inte om privat eller kommunal vård utan är ett systemfel där vårdval, precis som för vårdcentralerna i regionen, borde vara ett alternativ. Vårdföretaget står för risken och får endast betalt om vårdtagare söker sig dit.
Frågan kring Vardaga är tvådelad. Systemfel där privat aktör med upphandling har svårt att leverera kvalité och samtidigt ha bra avkastning.
Den andra delen är Vardagas hantering. Kommunens utredning borde ge svar.
Och mycket talar för att Vardaga begått avtalsbrott och måste betala tillbaka pengar för vård de lovat ge men inte gett. Det kan också bli skadestånd för de kostnader kommunen får för att ta över boendena.
Jag tror inte Vardaga kommer ta en juridisk strid. Har man som börsföretag inte levererat vad man avtalat så gynnas man inte av att misslyckandena ska gå genom rättsinstanser och bli följetong i media.
Tommy Rydfeldt (L), Gruppledare Region Halland