Våra ungdomar är de som ska ta ansvar för vår framtid. De ska ta över och förvalta den värld som vi vuxna lämnar efter åt dom. Vi ser redan nu effekterna av ett förändrat klimat. För att mildra dessa effekter behöver vi ändra våra vanor och utveckla mer hållbara lösningar.
I Halland är transporter en av de största källorna till utsläpp av växthusgaser. Ett viktigt verktyg för att minska utsläppen och den negativa påverkan från transporter är en kollektivtrafik med ett bra och attraktivt utbud. Region Halland och Hallandstrafiken måste därför aktivt gå mot en framtid där fler reser smartare tillsammans. En lösning är gratis lovkort för ungdomar. Genom att enkelt och billigt kunna ta sig till feriearbete, aktiviteter och vänner, så lär det ungdomarna att ta bussen eller tåget framför bilen. Det är hållbart både ur ett socialt och ett ekologiskt perspektiv. Socialdemokraterna i Halland har länge drivit frågan om lovkort för ungdomar både i motioner och i budgetförslag till Region Halland.
Vi ser även positivt på de olika tillköp som kommunerna testar. Till exempel rabatterade årskort för ungdomar och seniorer i Halmstad. Det är ett koncept som skulle kunna breddas till alla kommuner i Halland. Dessa lösningar blir dock inte verklighet förrän fler ställer sig bakom förslagen. Något som det moderatledda styret i Halland ännu inte gjort.
Det är dags för en ny riktning för Halland!
S i Driftsnämnden kollektivtrafik
Christoffer Johansson, 2:e vice ordförande
Suada Avdic
Jeanet Kjöller
Gustaf Kristensson
Mikael Delin
Läs mer debatt:
Debatt: Risk för att gårdsförsäljningen kvävs i byråkrati
Debatt: Nya kostråd banar väg för växtbaserade måltider
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.