DEBATT 2025-05-11 KL. 16:00

Debatt: Därför har kommunen dragit ner på gräsklippning

Debatt: Därför har kommunen dragit ner på gräsklippning
Kommunen förklarar varför man dragit ner på gräsklippningen. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Vi tackar för insändaren och det engagemang som visas kring kommunens skötsel av våra grönområden. Det är sant att fästingar trivs i högt gräs och tät vegetation, och det är viktigt att vi tar frågan om folkhälsa och fästingburna sjukdomar på allvar. Samtidigt vill vi lyfta fram varför kommunen valt att dra ned på gräsklippningen – och varför detta är en viktig åtgärd för framtiden.

Under 2025 inför vi ett nytt klassificeringssytem för skötselnivåerna av våra gemensamma ytor i Kungsbacka. Systemet beslutades i nämnden för Teknik hösten 2024. Orsaken är att vi med minskade resurser och allt fler ytor måste prioritera bättre var vi lägger vår tid och kraft. En fördel med detta förändrade arbetssätt är att en minskning av gräsklippning också gynnar biologisk mångfald.

Genom att låta delar av våra grönområden växa fritt skapar vi livsmiljöer för pollinerare som bin, fjärilar och andra insekter – arter som är livsviktiga för både naturen och oss människor. Men biologisk mångfald handlar inte bara om pollinering. Vilda växter, småkryp, fåglar, svampar och mikroorganismer samverkar i komplexa nätverk. När dessa nätverk försvagas – exempelvis genom alltför hårt klippta ytor – ökar vår sårbarhet för miljö- och hälsokriser.

Just i städer spelar biologisk mångfald en särskilt viktig roll eftersom grönområden där fungerar som livsviktiga fristäder för många arter som annars trängs undan av bebyggelse, trafik och hårdgjorda ytor. Ju fler arter och funktioner vi bevarar, desto mer robust blir vår miljö mot effekter som extremväder, torka och nya sjukdomar. Minskad gräsklippning är alltså inte bara en ekologisk åtgärd – det är en investering i ett mer hållbart och motståndskraftigt samhälle.

Vi förstår samtidigt oron för fästingbett. Fästingar finns redan i många av våra skogar, trädgårdar och parker – oavsett gräshöjd – men förutom möjligheten att vaccinera sig mot TBE finns det flera effektiva sätt att skydda sig:

Använd ljusa kläder med långa ärmar och ben. Stoppa gärna in byxbenen i strumporna.

Håll dig på stigar när du vistas i naturen – undvik att gå genom högt gräs och snår.

Använd fästingavvisande medel, särskilt vid vistelse i skog eller mark.

Inspektera kroppen efter vistelse i naturen – särskilt bakom knän, i ljumskar, armhålor och hårfäste.

Kontrollera även husdjur och kläder regelbundet.

Vi som kommun har ett ansvar att värna både människors hälsa och miljön vi lever i. Ibland kräver det att vi väger olika behov mot varandra. Minskad gräsklippning är en satsning på framtiden – på rikare natur, friskare ekosystem och ett mer hållbart samhälle. Samtidigt uppmuntrar vi alla invånare att ta till sig de skyddsåtgärder som finns för att minska risken för fästingbett.

Tack för att du engagerar dig i hur vår kommun utvecklas!

Anna Welandson

Enhetschef Trafik och Utemiljö

Förvaltningen för Teknik

Läs mer debatt:

Debatt: Bidrag bara till behövande

Debatt: Smedjan – en värdefull resurs



TV-klipp och nyheter

Riktig bilglädje vid Rolfsån
2025-05-11 KL. 17:45
Premium

Riktig bilglädje vid Rolfsån

Tränaren om vinsten:
2025-05-11 KL. 19:04
Premium

Tränaren om vinsten: "Det behövde vi"

Lärorikt om hemberedskap
NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Premium

Lärorikt om hemberedskap

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2025-05-12 KL. 09:31
Sporthelgen i korthet
Premium | FOTBOLL 2025-05-11 KL. 19:04
Tränaren om vinsten: "Det behövde vi"
Premium | NYHETER 2025-05-11 KL. 17:45
Riktig bilglädje vid Rolfsån

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.