En färsk undersökning från Sveriges Lärare visar att en av fem lärare ofta överväger att lämna yrket. Det har en tydlig koppling till att arbetsbelastningen är för hög. Över åtta av tio lärare upplever nämligen att de har alldeles för mycket att göra, och bland de lärare som ofta överväger att byta bana tycker i stort sett alla att arbetsbelastningen är för hög.
I dagens läge, där vi hör larmrapporter från Kungsbackas skolor om stora nedskärningar inför höstterminen, går utvecklingen åt fel håll. Barngrupper och klasser blir större, viktiga stödinsatser uteblir, kollegorna blir färre och dokumentationskraven ökar när de borde minska. Det råder stor obalans mellan krav och förutsättningar, där lärare inte i tillräcklig utsträckning får använda sin tid och kompetens till det som gynnar barns och elevers lärande.
En lösning på lärarbristen kan därför verka avlägsen, men Sveriges Lärare står enade. Vi är stolta över vårt yrke eftersom vi vet hur viktigt det är. De kollektivavtalsförhandlingar som just nu pågår med vår motpart Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) måste resultera i ett avtal som leder till att fler vill bli, och fortsätta jobba som, lärare i alla skolformer. Alla kommuner måste också ta ett gemensamt ansvar för att göra verkstad av avtalet.
Politiker i Kungsbacka – vad gör ni för att påverka SKR, där vår kommun är medlem? Hur agerar ni för att säkra trygga och attraktiva villkor för oss lärare? Svaret ”ingenting” duger inte, för det är våra barns och elevers framtid som står på spel.
Ronnie Ripgården, ordförande Sveriges Lärare i Kungsbacka
Frida Hagelin, Sveriges Lärare i Kungsbacka
Många vill bygga i den populära kommundelen
"Bedrövligt att vi inte fått veta tidigare"
Glömde att skicka ut fakturor
"Erbjudandet var svårt att tacka nej till"
"Hade varit roligt med ett erkännande"
Många har säkert undrat vad det är för ett litet hus som nyligen återställts vid Lindomemotet längs E6:an. Under våren tog den gamla smedjan form igen och påminner nu om gården som länge låg där.