DEBATT 2023-09-12 KL. 10:30

Debatt: Svårt att "trolla med knäna"

Debatt: Svårt att
"Vi som röstade mot förslaget att ta bort den helvegetariska dagen har minst sagt varit fundersamma kring hur detta skulle kunna gå att lösa," skriver socialdemokraternas kommunstyrelsegrupp. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Debattartikel gällande artikeln "Vegofärs i köttfärs retar upp politiker".

I maj 2022 uppdaterades Kungsbackas klimatstrategi genom beslut i kommunfullmäktige. Till denna strategi hör en lista med åtgärder som mer i detalj beskriver hur strategin ska genomföras. Här kan vi bland annat läsa:

”Fortsätta arbetet framåt genom att styra upphandling, planering och inköp av livsmedel mot bästa möjliga klimatnytta.”

Stick i stäv mot detta togs ett beslut i nämnden för Förskola och Grundskola i maj 2023 att den helvegetariska dagen som äger rum en gång i veckan skulle tas bort. Detta beslut innebär högre kostnader för förvaltningen samt större svårigheter att nå de klimatmål som beslutats i kommunfullmäktige.

När två beslut tas som står emot varandra på detta sätt så ställer det så klart höga krav på våra kommunalt anställda att tänka om och nästan ”trolla med knäna” för att både leverera mer animaliska produkter, minska klimatpåverkan samt se till att ekonomin blir hållbar.

Vi som röstade mot förslaget att ta bort den helvegetariska dagen har minst sagt varit fundersamma kring hur detta skulle kunna gå att lösa.

I början av höstterminen 2023 gjordes ett utskick till vårdnadshavare i Vklass där man tydligt och transparent talar om att man faktiskt hittat en lösning som både är ekonomisk och ekologiskt hållbar. I utskicket meddelas att den helvegetariska dagen upphör, helt i linje med politiskt beslut. Samtidigt som man gör detta kommer man blanda upp flertalet rätter som innehåller nötfärs och blandfärs med växtbaserade alternativ. På detta sätt kan man följa klimatstrategi, politiskt beslut i nämnden om att ta bort helvegetarisk dag samt ta ett ekonomiskt ansvar.

Från vår sida ser vi bara positivt på att en så här tydlig, saklig och transparant information går ut till vårdnadshavare som har barn på Kungsbackas grundskolor.

Det är anmärkningsvärt att ordförande för Förskola och Grundskola går ut och kritiserar den här typen av information och ser den som kritik. Det är dock inte förvånande då vi, med jämna mellanrum, ser att transparens och öppenhet inte är det som hålls högst i det politiska styret i Kungsbacka.

Socialdemokraternas kommunstyrelsegrupp

Magdalena Sundqvist

Johan Tolinsson

Ann-Louise Lundqvist

Ermin Skoric

Shabnam Zamani

Lars Ericsson
Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

TV-klipp och nyheter

Lundgren om nya fyraårskontraktet
FOTBOLL 2023-10-02 KL. 14:01
Premium

Lundgren om nya fyraårskontraktet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.