DEBATT 2024-01-22 KL. 13:53

Debatt: Stäng inte våra SU-grupper

Debatt: Stäng inte våra SU-grupper
Dagens debattartikel är skriven av en elev som vill ha kvar specialundervisning i skolan. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Alla elever har enligt skollagen rätt till hjälp och stöd för att klara av sin skolgång, vissa behöver mer hjälp än andra. De flesta skolor kan anpassa skolgången rätt mycket. Men ibland räcker inte en skärm runt sin skolbänk och ett par hörselkåpor.

Det är en självklarhet att skolor ska ha hjälpmedel för de med synliga funktionshinder. Så varför är det inte självklart att ha tillräckligt med resurser för oss med osynliga hinder vars diagnoser är ett lika stort hinder i vardagen som någon annans synliga funktionshinder är.

Visste ni att ungefär tio procent av alla elever i skolan är diagnostiserade med någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF), i begreppet NPF ryms diagnoserna ADHD, ADD, autism, språkstörning och Tourettes syndrom. En fjärdedel av dem är hemma från skolan helt eller har mycket hög frånvaro.

En tredjedel av alla elever med en NPF-diagnos som ADHD eller autism får inte tillräckligt med hjälp för att klara grundskolan och går ut utan gymnasiebehörighet.

Jag var med i tredjedelen som inte kunde gå till skolan alls under nästan hela mellanstadiet, mina diagnoser gjorde det omöjligt och jag låg bara hemma. Jag blev deprimerad och utvecklade social fobi.

Sedan försökte jag gå på en vanlig skola igen. De sa att jag kunde sitta i ett eget rum, men det var extremt psykiskt påfrestande att gå igenom en vanlig skola för att sedan gå in i ett rum för de med ”särskilda behov”.

Man ses som konstig eller udda, detta i kombination med social fobi var en mardröm.

En dag fick jag höra att jag skulle börja på en skola som hette Mix-gruppen, en särskild undervisningsgrupp med få elever och många lärare. De berättade att jag kunde sitta själv, gå korta dagar och hinna läsa ikapp. Skolan låg i ett eget hus så jag slapp oroa mig för vad andra tyckte och tänkte.

Jag började där i sjuan och läste sakta men säkert ikapp. På dessa skolor är alla lite udda och du blir inte ifrågasatt ifall du till exempel vill sitta själv eller går kortare dagar. Jag såg resultat i mina betyg, började planera gymnasieval, detta räddade mitt liv. Jag kommer gå ut nian med godkända betyg samt gymnasiebehörighet.

Men jag fick nyligen höra att kommunen ska stänga ner denna skolan och att alla ska gå på vanliga skolor, men det vet vi ju att det inte fungerar. Dessa skolor skapades för att vanliga skolor inte klarade att ge oss den hjälpen vi behövde. Jag blir så ledsen av att andra inte kommer få samma hjälp. Varför tar ni bort skolor som räddar liv?

Tacksam elev

ANNONSTV-klipp och nyheter

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Krönika: Jag vill ha sex!
KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Premium

Krönika: Jag vill ha sex!

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar
NYHETER 2024-02-23 KL. 06:34

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar

Polisen uppmanar att jobba hemma om det går

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans
FAMILJ 2024-02-22 KL. 20:00
Premium

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans

"Jag är präglad av min mors omtanke"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-02-24 KL. 18:18
Leo skapar dialog med känsla
Premium | NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Cirkulära fynd i Åsa
Premium | KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Krönika: Jag vill ha sex!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.