DEBATT 2023-02-20 KL. 14:00

Debatt: Sluta slänga kläder!

Debatt: Sluta slänga kläder!
Foto: Pixabay

En person i Sverige köper cirka 14 kilo kläder varje år, och hela 8 kilo av kläderna slängs. Alla kläder som slängs i Sverige motsvarar 70 000 jeans, t-shirts och jackor som hamnar i hushållssopporna. Därför måste vi börja skänka eller återvinna våra kläder istället för att slänga dem!

Vet ni hur många människor som lever i fattigdom i världen idag? Nej, skulle inte tro det. Det finns hela 690 miljoner fattiga personer i världen och 300 000 av dem personerna finns här i Sverige, och ungefär hälften av dem bor ute på gator, utan tak, mat eller bra kläder. Tänk då om alla började skänka de kläder som de inte använder, som är för små eller för stora till till exempel Röda korset. Röda korset ger sedan kläderna till folk som behöver dem. Tänk hur mycket bättre det skulle vara, att dina gamla kläder ges till dem som behöver dem istället för att hamna i hushållssopporna.

En annan anledning är att miljöpåverkan är stor när det gäller produktion av textil. Endast fem procent av alla textilier återvinns, och bara cirka 20 procent av textilierna samlas in för återanvändning. Därför hamnar varje år tusentals ton i restavfall. Textilproduktion kräver stora mängder av resurser som sedan inte syns i den slutliga produkten, och här pratar jag inte bara om kläder utan också om dukar, överkast och kuddfodral. Utöver råvarumaterial så används även resurser som energi, vatten och kemikalier för att framställa fiber, garn, tyg och textilier. Resursanvändning och produktens utsläpp till vatten, mark och luft har en stor påverkan på miljön och klimatet i både produktionslandet och globalt. Därför borde vi återvinna kläderna, så att vi kan använda textilierna igen. Då görs inte lika mycket nytt material, och då släpper klädindustrierna inte ut lika mycket farliga ämnen.

Men då kanske ni säger att ni inte orkar göra det eller att ni inte har tid, men då får ni göra det ändå. Ni vill väl inte att era barnbarns barnbarn ska leva i en värre värld än vad vi lever i nu. Ska de verkligen behöva leva i en värld där det knappt finns någon frisk luft eller rent vatten, som är några av de viktigaste sakerna en människa behöver? Där kanske jag överdriver lite, det är ju inte bara klädindustrin som orsakar utsläppen i världen. Det är ju även fossila bränslen och växthusgaser med mera, men om vi tar det steget och börjar återvinna eller skänka kläderna så blir det mindre utsläpp och vi går mot en bättre framtid med mindre utsläpp.

Om vi fortsätter slänga kläderna kommer fler människor sakna bra kläder, och det kommer bli mer utsläpp från textilindustrierna.

Så sluta slänga kläder och hjälp istället till med att rädda både världen och miljön!

Julia Lundin, 13 år


SENASTE TV-NYHETERNA

MSB lanserar krissida för barn
NYHETER 2023-03-24 KL. 18:00

MSB lanserar krissida för barn

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen
BLÅLJUS 2023-03-24 KL. 15:55

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen

Inga tåg till Göteborg på två månader
NYHETER 2023-03-24 KL. 14:00

Inga tåg till Göteborg på två månader

Stjärnan om elitidrotten:
SPORT 2023-03-24 KL. 11:45
Premium

Stjärnan om elitidrotten: "Det är mycket ångest"

✔ Den trasiga uppväxten ✔ Drivkrafter ✔ Vad hon vill uppnå

Årets småhus utsett – priset till Fjärås
NYHETER 2023-03-24 KL. 09:40

Årets småhus utsett – priset till Fjärås

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

BLÅLJUS 2023-03-25 KL. 09:54
Ballonger och sparkar
Premium | ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:23
Tränaren om framtiden: "Vi får se"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.