DEBATT 2023-02-20 KL. 14:00

Debatt: Sluta slänga kläder!

Debatt: Sluta slänga kläder!
Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

En person i Sverige köper cirka 14 kilo kläder varje år, och hela 8 kilo av kläderna slängs. Alla kläder som slängs i Sverige motsvarar 70 000 jeans, t-shirts och jackor som hamnar i hushållssopporna. Därför måste vi börja skänka eller återvinna våra kläder istället för att slänga dem!

Vet ni hur många människor som lever i fattigdom i världen idag? Nej, skulle inte tro det. Det finns hela 690 miljoner fattiga personer i världen och 300 000 av dem personerna finns här i Sverige, och ungefär hälften av dem bor ute på gator, utan tak, mat eller bra kläder. Tänk då om alla började skänka de kläder som de inte använder, som är för små eller för stora till till exempel Röda korset. Röda korset ger sedan kläderna till folk som behöver dem. Tänk hur mycket bättre det skulle vara, att dina gamla kläder ges till dem som behöver dem istället för att hamna i hushållssopporna.

En annan anledning är att miljöpåverkan är stor när det gäller produktion av textil. Endast fem procent av alla textilier återvinns, och bara cirka 20 procent av textilierna samlas in för återanvändning. Därför hamnar varje år tusentals ton i restavfall. Textilproduktion kräver stora mängder av resurser som sedan inte syns i den slutliga produkten, och här pratar jag inte bara om kläder utan också om dukar, överkast och kuddfodral. Utöver råvarumaterial så används även resurser som energi, vatten och kemikalier för att framställa fiber, garn, tyg och textilier. Resursanvändning och produktens utsläpp till vatten, mark och luft har en stor påverkan på miljön och klimatet i både produktionslandet och globalt. Därför borde vi återvinna kläderna, så att vi kan använda textilierna igen. Då görs inte lika mycket nytt material, och då släpper klädindustrierna inte ut lika mycket farliga ämnen.

Men då kanske ni säger att ni inte orkar göra det eller att ni inte har tid, men då får ni göra det ändå. Ni vill väl inte att era barnbarns barnbarn ska leva i en värre värld än vad vi lever i nu. Ska de verkligen behöva leva i en värld där det knappt finns någon frisk luft eller rent vatten, som är några av de viktigaste sakerna en människa behöver? Där kanske jag överdriver lite, det är ju inte bara klädindustrin som orsakar utsläppen i världen. Det är ju även fossila bränslen och växthusgaser med mera, men om vi tar det steget och börjar återvinna eller skänka kläderna så blir det mindre utsläpp och vi går mot en bättre framtid med mindre utsläpp.

Om vi fortsätter slänga kläderna kommer fler människor sakna bra kläder, och det kommer bli mer utsläpp från textilindustrierna.

Så sluta slänga kläder och hjälp istället till med att rädda både världen och miljön!

Julia Lundin, 13 år

TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.