I jakten på att spara pengar har Kungsbacka kommun valt att sluta klippa gräs i parker, gångstråk och centrala grönområden. Men beslutet, som på pappret kan se både ekonomiskt och miljövänligt ut, riskerar att få allvarliga konsekvenser för folkhälsan. De höga grästuvarna som lämnas orörda blir perfekta boplatser för fästingar – små, ofta osynliga kryp som kan bära på några av våra mest allvarliga infektionssjukdomar.
Västsverige är redan ett av de områden i landet där fästingburna sjukdomar som borrelia och TBE ökar snabbast. Enligt Folkhälsomyndigheten har fallen av TBE (tick-borne encephalitis) ökat kraftigt de senaste åren, och spridningen kryper allt närmare tätorter och bebyggda områden. Att då skapa ännu fler gynnsamma miljöer för fästingar mitt i våra städer är inte bara kortsiktigt tänkt – det är rent ut sagt farligt.
Fästingar trivs bäst i högt, fuktigt gräs där de kan klättra upp på växterna och lätt haka fast på förbipasserande djur, människor eller barn som leker. När gräset får växa fritt i parker och vid gångvägar förvandlas dessa platser till fästingfällor. Resultatet blir att fler människor riskerar att smittas av allvarliga sjukdomar, ibland med livslånga men som följd.
Borrelia kan orsaka svåra nerv- och ledsymtom om den inte upptäcks och behandlas i tid. TBE, som det numera finns vaccin mot, kan leda till hjärninflammation och i värsta fall död. Men långt ifrån alla är vaccinerade, särskilt i tätorter där risken tidigare har bedömts som låg. Med nya fästingbon mitt i centrum förändras den risken snabbt.
Det är hög tid att vi ställer oss frågan: är det verkligen värt några sparade tusenlappar om priset är människors hälsa? Kommunerna måste ta sitt ansvar och förstå att skötseln av våra gemensamma ytor handlar om mer än bara estetik och budgetposter – det handlar om att skydda invånarnas liv och välmående.
Vi uppmanar därför kommunerna i Västsverige att omedelbart se över sina riktlinjer för gräsklippning. Högt gräs hör hemma på ängar och naturskyddsområden – inte på lekplatser, gångvägar eller centrala parker där barnfamiljer, äldre och hundägare vistas varje dag.
När folkhälsan står på spel finns det inte utrymme för snabba, ogenomtänkta besparingar.
Kungsbackabon
Läs mer debatt:
Omröstning om Tjolöholm i fullmäktige skjuts fram
Aranäs lämnade finalhelgen med tre medaljer
Se bilderna och filmen från kosläppet
80 år sedan Andra världskriget äntligen tog slut
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.