Som vanligt när jag läser och hör förespråkare för friskolorna undviker de alltid att nämna huvudfrågorna i debatterna.
Vilka är då dessa huvudfrågor? I Sverige har vi skattefinansierade privata friskolor via skolpengen.
Många av dessa skolor drivs nämligen som aktiebolag och flera av dessa ägs dessutom av riskkapitalbolag i utlandet.
Det betyder att massor av skattepengar lämnar landet. Är det försvarbart och rimligt?
Men borde ändå inte föräldrarna själva få betala för utbildningen på dessa skolor? Så fungerar det vanligtvis i utlandet.
Skattefinansierade privata friskolor via en skolpeng existerar definitivt inte i övriga Europa/EU.
En friskola bland många idag är Internationella engelska skolan/IES. Skolan har vuxit ordentligt de senaste fem till åtta åren. Nu senast i Kungsbacka.
Här hittar vi ytterligare ett problem. På IES är engelska första undervisnings- och huvudspråk.
Modersmålet, svenska, har av någon konstig anledning ersatts av engelska. Skolan är därför en så kallad ”språkbytesskola”.
Givetvis bör alla registrerade skolor i Sverige alltid ha vårt modersmål, svenska, som första undervisnings- och huvudspråk. Det är självklart!
Vad anser NH-läsarna om skattefinansieringen via skolpengen och att engelska är första undervisnings- och huvudspråk på ”språkbytesskolan” IES? Och ska vi så småningom införa engelska som officiellt språk i Sverige?
Befolkningsutveckling och civilt försvar i fokus
Lennart Nellemark var 17 år när han gick med i Högerns ungdomsförbund. Sedan dess har han suttit i kommunfullmäktige i Kungsbacka och haft många viktiga uppdrag inom partiet. I dag har han varit aktiv inom Moderaterna i 80 år och tilldelades nyligen partiets förtjänsttecken för sin insats. – Det är roligt att vara en del av det som bestämmer, säger Lennart Nellemark.