DEBATT 2024-10-19 KL. 15:00

Debatt: Se dagvattnet som en resurs

Debatt: Se dagvattnet som en resurs
Dagens debattartikel handlar om dagvatten. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Det ålderdomliga sättet att hantera dagvatten har varit att låta det följa de naturliga flödena till lägsta nivå. Havet blir den definitiva slutpunkten. Där människor manipulerat flödena och där man vill avbörda sig föroreningar har havet varit den naturliga recipienten fram till nutid. Men nu betraktas inte längre havet som den oändligt toleranta mottagaren.

Klimatförändringarna talar för att det blir allt fler skyfall och långa torkperioder. I det läget kan dagvattnet bli en resurs i stället för ett hot.

Om man leder dagvattnet till täckta bassänger som kan sedimentera innehållet, så att detta kan avskiljas för gödning eller deponi, så har man skapat en dubbel resurs. Detta tämligen rena vatten skulle kunna användas av de närboende för bevattning. Överskottet får svämma över och eller ledas till den ursprungliga recipienten och då i renare form och mindre riklig.

Bygget av bassänger är tämligen dyrt men skulle sannolikt minska kommunernas kostnader för nya dagvattenledningar men framför allt minska befolkningens kostnader för skador efter skyfall.

Skadorna på kustvatten är så omfattande där utflödet hamnar på grunt vatten att det kustnära fisket försämrats drastiskt. Friluftslivet drabbas svårt särskilt när reningsverken måste brädda i samband med skyfall. Ett renare dagvatten minskar övergödning, gynnar växtliv och fiske.

Nils Wedel



TV-klipp och nyheter

Attack i USA blev starten för demokratidagar
NYHETER 2024-10-21 KL. 08:20
Premium

Attack i USA blev starten för demokratidagar

Ermin Skoric tog initiativ till evenemanget

Onsala BK åker ur division 1
SPORT 2024-10-20 KL. 16:00
Premium

Onsala BK åker ur division 1

Förlusten mot IS Halmia blev spiken i kistan

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-10-21 KL. 12:37
Sporthelgen i korthet
Premium | NYHETER 2024-10-21 KL. 11:37
Nu repareras fontänen i Badhusparken

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.