DEBATT 2022-11-11 KL. 10:00

Debatt: Så kan du energieffektivisera huset

Av Margareta Bergetun, vd på Svenska Solskyddsförbundet

Debatt: Så kan du energieffektivisera huset

TV-klipp och nyheter

Allt fler svenskar letar efter sätt att dra ner på elkostnaderna och Energimyndigheten har lanserat en informationskampanj med tips för minskad energianvändning. Många villa- och småhusägare köper nya värmepumpar eller byter elavtal för att kunna styra sin förbrukning efter spotpriset timme för timme. Självklart vill man göra allt för att krympa sina galopperande elräkningar. Dessutom är det bra för samhället. Om vi minskar vår efterfrågan på el, sänks elpriserna snabbt och rejält, enligt en studie från Energiforsk.

Samtidigt missar många att göra de enklaste och billigaste åtgärderna, som att se över hur värme och kyla passerar våra fönster.

Att byta ut gamla tätningslister är en välkänd, billig och effektiv åtgärd. Men vad många kanske inte känner till är hur mycket energi man kan spara på att bara dra ner sina gardiner och persienner under kalla vinternätter.

Ett normalt småhus i Hallands län, med kopplade tvåglasfönster, använder ungefär 15 000 kWh per år för att värma upp hemmet till runt 22 grader (beräknat utifrån ett så kallat U-värde på 2,88).

Av den värme som läcker ut från huset försvinner mycket genom fönstren. Därför gör det relativt stor skillnad att dra ned persienner och gardiner på nätterna, i förhållande till hur billig lösningen är. Familjen i exempelhuset kan förbättra isolerförmågan i fönstren, och minska uppvärmningen med uppåt 1 710 kWh. Räknar vi med septembers genomsnittliga spotpris i elområde 4 på 253 öre, innebär det att familjen kan minska sina uppvärmningskostnader med ungefär 4 300 kronor på ett år.

En förutsättning för att detta ska ha effekt är att familjen drar upp gardinerna och persiennerna igen på dagarna. Tillförseln av värme och ljus via fönster är i praktiken en gratis energikälla. Det bästa är att ha en flexibel lösning som släpper in maximalt med ljus och värme och endast skärmar av när det verkligen behövs, året runt.

Naturligtvis fungerar solavskärmning också när det är varmt ute och huset behöver svalkas. En passiv lösning som skärmar av solen kan reducera övertemperaturerna i hemmet med 80–90 procent, vilket innebär att behovet av aktiv kyla nästan försvinner.

Trots det köper svenskarna portabla AC som aldrig förr, och allt fler använder sina luftvärmepumpar som kylanläggningar. Våra beräkningar visar att om samma exempelvilla väljer att kyla bort sommarens övervärme med en luftvärmepump skulle det kunna kosta över 4 000 kronor med nuvarande elpris.

Hur vi bygger våra bostäder och vilka lösningar vi använder spelar roll, men det gör också vårt beteende i vardagen. Genom att gemensamt dra ner på vår energiförbrukning kommer elpriset att sänkas. På det viset kan vi lindra den elprischock som många svenska hushåll och företag står inför. Då kan vi också få ner behovet av rysk gas och därmed minska Putins krigskassa. Bättre argument för att hushålla med energin finns inte!
TV-klipp och nyheter

Klik venligst
Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Stort projekt vid skola – utomjording tar plats
KULTUR & NÖJE 2023-09-21 KL. 12:20
Premium

Stort projekt vid skola – utomjording tar plats

Märklig skulptur reser sig vid Varlaskolan

Ännu en dumpad husvagn uppeldad
MILJÖ 2023-09-21 KL. 11:45
Premium

Ännu en dumpad husvagn uppeldad

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.