DEBATT 2023-05-04 KL. 14:00

Debatt: Region Halland behöver använda sin rikedom

Debatt: Region Halland behöver använda sin rikedom
Maria Losman och Jan Riise är två av debattörerna. Arkivbilder: Norra Halland.

TV-klipp och nyheter

Region Halland har kommit med sin årsredovisning för 2022. De finansiella målen uppnås med råge. Region Halland är rikt på pengar.

Samtidigt rapporterar vården om hög sjukfrånvaro, hög personalomsättning och vakanser som inte har kunnat tillsättas. Det finns goda förutsättningar för Region Halland att utveckla god vård tillsammans med kommunerna så att personalen håller över tid.

Det är dessvärre också en bra bit kvar till att nå upp till beslutet att Region Halland ska vara ett föredöme på klimat- och miljöområdet. Region Halland är fattigt på måluppfyllelse och ligger efter alla andra regioner.

Vi ser att Region Halland ska ta fram ett klimatbokslut för 2022, något som Miljöpartiet föreslog tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet förra mandatperioden. Det är bra, om det kombineras med beslut om verkliga utsläppsminskningar så att det inte stannar vid att bara räkna ut hur hög klimatpåverkan är. Möjligheterna är enorma med lågt hängande frukter i lustgasrening och utvecklad kollektivtrafik.

Hoppas de partier som väljarna valt att styra regionen tar tillvara möjligheterna. För som regionens årsredovisning så insiktsfullt beskriver bidrar utsläppen av miljö- och hälsofarliga ämnen och effekter av klimatförändringar till att fler människor blir sjuka och att belastningen på hälso- och sjukvården ökar, liksom kostnaderna. Klimatförändringar hotar hälsa och liv även i Halland, eftersom alla berörs av de konsekvenser som förändringarna för med sig.

Margareta Lindgren, MP Laholm
Björn Wahll, MP Hylte

Isak Domeij Hilliges, MP Halmstad
Lisa Gillsjö, MP Falkenberg
Nils Svensson, MP Varberg
Jan Riise, MP Kungsbacka
Maria Losman, MP Kungsbacka

TV-klipp och nyheter

En bandymånad som kan avgöra allt
BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
Premium

En bandymånad som kan avgöra allt

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.