DEBATT 2023-12-05 KL. 10:00

Debatt: Lönegolv slår mot lantbruket

Debatt: Lönegolv slår mot lantbruket

TV-klipp och nyheter

Företag i de gröna näringarna producerar livsmedel och ser till att vi får viktiga råvaror från skogen. De utgör ett stort bidrag till svensk samhällsekonomi och självförsörjning. I Halland finns 115 företag som jobbar med lant- eller skogsbruk och som är medlemmar i Gröna arbetsgivare. Redan i dag uppger sju av tio medlemsföretag att det är svårt eller mycket svårt att rekrytera arbetskraft. Nya regler för arbetskraftsinvandring kommer att göra det ännu svårare.

Jobb inom de gröna näringarna kräver, tvärtemot vad många tror, ofta specifika kunskaper, utbildning och färdigheter. För många lant- och skogsbrukare är de utländska medarbetarna viktiga eftersom de inhemska saknas.

Den 1 november höjdes försörjningskravet till 27 360 kronor per månad för utländsk arbetskraft från länder utanför EU. Upp till 80 procent av de anställda inom viktiga yrkesgrupper hos de gröna näringarna har en kollektivavtalad lön som ligger under den nivån. Från en dag till en annan måste en lantbrukare som har en medarbetare från ett land utanför EU höja lönen med uppåt tjugo procent för att klara golvet.

Om den pågående utredningen om ett ännu högre lönegolv blir verklighet kommer kostnaderna öka ytterligare.

Lantbrukare har larmat om att det i förlängningen kan hota livsmedelsproduktionen. Företagare i Halland riskerar få högre kostnader och behöva lägga mycket mer tid på pappersarbete, i stället för att bruka jorden, skogen eller föda upp djur. Det hotar Sveriges självförsörjning, vilken behöver stärkas – inte försvagas.

Skogs- och lantbruksföretag i Sverige riskerar att få det tuffare än kollegor i jämförbara länder. En ny rapport från Gröna arbetsgivare visar att regeringens försök att begränsa utländsk arbetskraft gör att de svenska företagens kostnader blir högre jämfört med motsvarande system i Finland, Danmark och Storbritannien.

Lönegolvet är dessutom ett politiskt ingrepp i den svenska lönebildningsmodellen som innebär att de löner som arbetsmarknadens parter förhandlat fram inte längre gäller.

I stället för att göra det svårare för företag runt om i landet att hitta arbetskraft och på köpet riskera både konkurrenskraft och livsmedelsproduktion, bör regeringen vila tryggt i att den svenska arbetsmarknadsmodellen skapar rättvisa villkor och löner, oavsett om du är svensk medborgare eller arbetskraftsinvandrare.

Vi uppmanar Hallands politiker att ta ställning för att länets företagare ska kunna anställa de medarbetare de behöver, oavsett från vilket land de kommer.

Annika Bergman, ordförande Gröna arbetsgivare

Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivareTV-klipp och nyheter

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Krönika: Jag vill ha sex!
KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Premium

Krönika: Jag vill ha sex!

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar
NYHETER 2024-02-23 KL. 06:34

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar

Polisen uppmanar att jobba hemma om det går

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans
FAMILJ 2024-02-22 KL. 20:00
Premium

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans

"Jag är präglad av min mors omtanke"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-02-24 KL. 18:18
Leo skapar dialog med känsla
Premium | NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Cirkulära fynd i Åsa
Premium | KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Krönika: Jag vill ha sex!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.