Den sista mars löper lärarnas kollektivavtal ut. Det ger er kommunpolitiker i Kungsbacka en ny chans att visa att ni tar ansvar för skolan och förskolan – och att ni är beredda att stå upp för läraryrkets framtid.
Vi lärare har under lång tid slagit larm. Våra arbetsvillkor har stadigt försämrats: arbetsbelastningen har ökat, resurserna minskat och fler kollegor än någonsin sjukskrivs av stress och utmattning. I klassrummen möts vi av hot, våld och en brist på trygghet – både för elever och personal. Undervisningstid pressas in mellan dokumentation, möten och för undervisning irrelevanta uppgifter. Det som förr var undantag har nu blivit vår vardag.
Samtidigt fortsätter ni att effektivisera sönder verksamheten. Stödfunktioner som speciallärare har försvunnit, undervisningen tvingas anpassas till de elever som har störst behov och ambitionsnivån sjunker. Det är eleverna som betalar priset när skolans grundstruktur faller samman. Det här är inte ett resultat av slumpen. Det är följden av politiska beslut. Eller av att beslutsfattare valt att helt enkelt inte agera.
Sveriges Lärare kräver nu att lärarnas arbetsvillkor regleras i kollektivavtal; exempelvis undervisningstid, gruppstorlekar och arbetsbelastning. Allt det som påverkar kvaliteten i undervisningen. Men SKR - Sveriges Kommuner och Regioner - där ni som kommunpolitiker är medlemmar, vägrar lyssna. Så vi ställer frågorna direkt till er: Vill ni reglera lärarnas arbetsvillkor – ja eller nej? Och vad gör ni för att påverka SKR att ta ansvar?
Vi lärare gör vårt yttersta varje dag. Nu är det upp till er att visa att ni också är beredda att ta ansvar för både personalens arbetsmiljö och elevernas framtid.
Ronnie Ripgården och Frida Hagelin
ordförande, Sveriges Lärare i Kungsbacka
Spelar sin och Alf Robertsons musik på Fyren
Hans Qvant är starkt kritisk mot vissa beteenden på E6
Hon har drivit kaféer i 40 år. Men drivet finns fortfarande kvar och hon älskar att jobba. Nästa steg blir att öppna Condeco i Kungsbacka. – Gästen ska känna att vi är på tå, våra anställda ska vilja göra mötet på 60 sekunder till något bra, säger Eva Olsson