DEBATT 2023-03-14 KL. 16:30

Debatt: Kungsbackas arbetsmiljö i kris

Debatt: Kungsbackas arbetsmiljö i kris

TV-klipp och nyheter

I slutet av förra året skickade Akademikerförbundet SSR en skrivelse till kommunfullmäktige i Kungsbacka där vi beskrev en tuff arbetssituation för många av våra medlemmar. Vi bad om kontakt med politikerna för att påbörja en dialog med de som tar beslut som är avgörande för vår arbetsmiljö.

Socialdemokraterna hörsammade vår önskan om dialog och i februari kunde vi läsa i Norra Halland att partiet valt att lägga ett initiativärende till Nämnden för Individ och familjeomsorg för att göra en grundlig utvärdering av det aktivitetsbaserade arbetssätt som nyligen införts, och dess påverkan på arbetsmiljön för våra medlemmar i förvaltningen.

I protokoll kan vi läsa att förslaget röstades ner med hänvisning till att det ingår i förvaltningens dagliga arbete. Akademikerförbundet SSR ställer sig mycket frågande till beslutet, när menar nämnden att det aktivitetsbaserade arbetssättet ska ha utvärderats och på vilket sätt i det dagliga arbetet?

Vi har bett politiken om dialog för att vi ser att kommunens arbetsmiljö brister och att personalomsättningen är för hög. En del i att behålla medarbetare i kommunen är att arbeta med arbetsmiljön. En god arbetsmiljö ger en minskad personalomsättning vilket kommer att gynna de vi är till för, kommuninvånarna. Barn och vuxna som av olika anledning behöver stöd och hjälp från socialtjänsten.
Att Kungsbacka kommun inte vill se en grundlig utvärdering när problem i arbetsmiljön brister gör att vi undrar om medarbetarnas åsikter är viktiga? Ska vi tolka beslutet som att bara några få av de politiker som har arbetsmiljöansvaret i Nämnden för Individ och Familjeomsorg är beredda att lyssna på medarbetarna?

Vi säger inte nej till aktivitetsbaserat arbete, men det finns lösningar som underlättar arbetet för våra medlemmar som inte innebär att man blandar olika förvaltningar på ett och samma ställe. Vi efterfrågar rimliga förutsättningar att utföra ett svårt och utmanande arbete som ställer höga krav på rättssäkerhet och sekretess för att bibehålla våra kommuninvånares integritet och skyddsbehov. Sekretessen riskeras i de aktivitetsbaserade landskap vi har idag.

Personalomsättningen har de senaste månaderna varit uppe på 19 procent, en så hög omsättning av medarbetare tär på dem som är kvar genom ökad arbetsbelastning. Om det går att minska personalomsättningen genom att tänka nytt vad gäller arbetsmiljön, är det då inte värt en grundlig utvärdering där man också är beredd att hantera resultatet?

Anna Nordin, ordförande och huvudskyddsombud
Inger Grahn, vice ordförande och skyddsombud Akademikerförbundet SSR Kungsbacka



TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.