DEBATT 2023-03-14 KL. 16:30

Debatt: Kungsbackas arbetsmiljö i kris

Debatt: Kungsbackas arbetsmiljö i kris

I slutet av förra året skickade Akademikerförbundet SSR en skrivelse till kommunfullmäktige i Kungsbacka där vi beskrev en tuff arbetssituation för många av våra medlemmar. Vi bad om kontakt med politikerna för att påbörja en dialog med de som tar beslut som är avgörande för vår arbetsmiljö.

Socialdemokraterna hörsammade vår önskan om dialog och i februari kunde vi läsa i Norra Halland att partiet valt att lägga ett initiativärende till Nämnden för Individ och familjeomsorg för att göra en grundlig utvärdering av det aktivitetsbaserade arbetssätt som nyligen införts, och dess påverkan på arbetsmiljön för våra medlemmar i förvaltningen.

I protokoll kan vi läsa att förslaget röstades ner med hänvisning till att det ingår i förvaltningens dagliga arbete. Akademikerförbundet SSR ställer sig mycket frågande till beslutet, när menar nämnden att det aktivitetsbaserade arbetssättet ska ha utvärderats och på vilket sätt i det dagliga arbetet?

Vi har bett politiken om dialog för att vi ser att kommunens arbetsmiljö brister och att personalomsättningen är för hög. En del i att behålla medarbetare i kommunen är att arbeta med arbetsmiljön. En god arbetsmiljö ger en minskad personalomsättning vilket kommer att gynna de vi är till för, kommuninvånarna. Barn och vuxna som av olika anledning behöver stöd och hjälp från socialtjänsten.
Att Kungsbacka kommun inte vill se en grundlig utvärdering när problem i arbetsmiljön brister gör att vi undrar om medarbetarnas åsikter är viktiga? Ska vi tolka beslutet som att bara några få av de politiker som har arbetsmiljöansvaret i Nämnden för Individ och Familjeomsorg är beredda att lyssna på medarbetarna?

Vi säger inte nej till aktivitetsbaserat arbete, men det finns lösningar som underlättar arbetet för våra medlemmar som inte innebär att man blandar olika förvaltningar på ett och samma ställe. Vi efterfrågar rimliga förutsättningar att utföra ett svårt och utmanande arbete som ställer höga krav på rättssäkerhet och sekretess för att bibehålla våra kommuninvånares integritet och skyddsbehov. Sekretessen riskeras i de aktivitetsbaserade landskap vi har idag.

Personalomsättningen har de senaste månaderna varit uppe på 19 procent, en så hög omsättning av medarbetare tär på dem som är kvar genom ökad arbetsbelastning. Om det går att minska personalomsättningen genom att tänka nytt vad gäller arbetsmiljön, är det då inte värt en grundlig utvärdering där man också är beredd att hantera resultatet?

Anna Nordin, ordförande och huvudskyddsombud
Inger Grahn, vice ordförande och skyddsombud Akademikerförbundet SSR Kungsbacka
SENASTE TV-NYHETERNA

Misshandlade partner tre gånger – nu döms han
NYHETER 2023-03-22 KL. 12:45

Misshandlade partner tre gånger – nu döms han

Ännu en klass från Kungsbacka vidare i radiotävlingen
NYHETER 2023-03-22 KL. 11:11

Ännu en klass från Kungsbacka vidare i radiotävlingen

Från ångest till handling för bättre klimat
NYHETER 2023-03-22 KL. 09:00

Från ångest till handling för bättre klimat

FN-föreningen vill visa vad alla kan göra

JO kritiserar tingsrätten – inspelning stoppades
JOBB & PENGAR 2023-03-22 KL. 08:00
Premium

JO kritiserar tingsrätten – inspelning stoppades

Nytt stormöte på Särö skola
NYHETER 2023-03-21 KL. 21:45
Premium

Nytt stormöte på Särö skola

Fortsatt ja till bostadsprojekt
JOBB & PENGAR 2023-03-21 KL. 16:41
Premium

Fortsatt ja till bostadsprojekt

S stödde Alliansen i kommunstyrelsen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.