DEBATT 2023-02-06 KL. 17:15

Debatt: Krisen i äldreomsorgen är systemhotande

Debatt: Krisen i äldreomsorgen är systemhotande
Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Att arbeta inom äldreomsorgen är både meningsfullt och roligt – när förutsättningarna finns. Det gör de inte idag. Sveriges undersköterskor och vårdbiträden vittnar i stället om en ständig stress och tidspress som tar bort arbetsglädjen och ökar risken för omfattande hälsoproblem. Krisen i äldreomsorgen är inget framtida hot – den är här och nu – den är systemhotande.

Det grundläggande problemet är att äldreomsorgen är kroniskt underbemannad – och man ser ingen ljusning. Erfarna undersköterskor som i grunden älskar sitt jobb väljer, med en klump i magen, att säga upp sig. Man orkar inte längre ta ansvar för politikernas nonchalans – för det är precis vad det handlar om när äldreomsorgen gång på gång används som budgetregulator.

Det måste bli slut på att acceptera en äldreomsorg som bygger på att personalen jobbar slut på sig själva. Det måste vara slut på att medlemmarna i Kommunal förväntas ta ett extremt, individuellt ansvar för att äldre i behov av omsorg inte ska komma i kläm.

I Kungsbacka, och även i resten av Sverige, borde politiker och arbetsgivare nu jobba stenhårt för att se till att välfärdens arbetare får fler kollegor – och återfår glädjen i jobbet inom äldreomsorgen. Det är ju en så uppenbar win-win: med bättre arbetsvillkor för personalen höjs kvaliteten och tryggheten för de äldre. Fler kan gå till jobbet i trygg förvissning om att deras anhöriga får både rätt medicinering, en meningsfull vardag och omsorg utan stress och jäkt. Och med bättre villkor kommer fler att söka sig till – och återvända till – äldreomsorgen. Det är helt enkelt en vinst för hela den svenska välfärden.

Vi i Kommunal ger nu ansvariga politiker i Kungsbacka kommun tre saker att fokusera på om ni vill visa personalen respekt för deras insatser och yrkesskicklighet och få dem att stanna i yrket.

• Avskaffa minutscheman. Det är faktiskt omöjligt att klocka på minuten hur lång tid det tar att utföra arbetsmoment hos en äldre person i behov av stöd. Det handlar om dagsformen – hur mår den äldre idag? Idag är det personalen som tar smällen – lunchpauser och toalettbesök stryker på foten.

• Höj bemanningen – anställ fler kollegor till medlemmarna i Kommunal. För att behålla nuvarande personal och kunna rekrytera nya måste bemanningen öka. Arbetsgivarna kan börja med att erbjuda tillsvidareanställningar till alla som tar studentexamen från vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet.

• Sluta använda äldreomsorgen som budgetregulator. Sluta överlämna ansvaret för kvaliteten i äldreomsorgen till de som gör jobbet. Det är ert ansvar att se till att resurser och arbetsuppgifter matchar varandra.

Det räcker nu. Medlemmarna i Kommunal ska inte ta politikernas ansvar. Höj bemanningen.

Sladjana Gustafsson, avdelningsordförande Kommunal Väst
Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal



Bor på camping flera månader om året:
FAMILJ 2025-05-12 KL. 20:45
Premium

Bor på camping flera månader om året: "Ett andra hem"

Dan och Gull-Britt Svenningsson är så kallade långliggare

TV-klipp och nyheter

SHL-klubbens stjärnvärvning från Onsala
2025-05-12 KL. 19:45
Premium

SHL-klubbens stjärnvärvning från Onsala

✔ Varför han lämnar NHL ✔ Intresset från andra SHL-lag ✔ Drömmen som inte släckts

Vännerna gör upp om SM-guldet
2025-05-12 KL. 16:00
Premium

Vännerna gör upp om SM-guldet

"De har varit överlägsna hela säsongen"

Sporthelgen i korthet
SPORT 2025-05-12 KL. 09:31
Premium

Sporthelgen i korthet

Riktig bilglädje vid Rolfsån
NYHETER 2025-05-11 KL. 17:45
Premium

Riktig bilglädje vid Rolfsån

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2025-05-12 KL. 16:00
Vännerna gör upp om SM-guldet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.