DEBATT 2023-02-06 KL. 17:15

Debatt: Krisen i äldreomsorgen är systemhotande

Debatt: Krisen i äldreomsorgen är systemhotande
Foto: Pixabay

Att arbeta inom äldreomsorgen är både meningsfullt och roligt – när förutsättningarna finns. Det gör de inte idag. Sveriges undersköterskor och vårdbiträden vittnar i stället om en ständig stress och tidspress som tar bort arbetsglädjen och ökar risken för omfattande hälsoproblem. Krisen i äldreomsorgen är inget framtida hot – den är här och nu – den är systemhotande.

Det grundläggande problemet är att äldreomsorgen är kroniskt underbemannad – och man ser ingen ljusning. Erfarna undersköterskor som i grunden älskar sitt jobb väljer, med en klump i magen, att säga upp sig. Man orkar inte längre ta ansvar för politikernas nonchalans – för det är precis vad det handlar om när äldreomsorgen gång på gång används som budgetregulator.

Det måste bli slut på att acceptera en äldreomsorg som bygger på att personalen jobbar slut på sig själva. Det måste vara slut på att medlemmarna i Kommunal förväntas ta ett extremt, individuellt ansvar för att äldre i behov av omsorg inte ska komma i kläm.

I Kungsbacka, och även i resten av Sverige, borde politiker och arbetsgivare nu jobba stenhårt för att se till att välfärdens arbetare får fler kollegor – och återfår glädjen i jobbet inom äldreomsorgen. Det är ju en så uppenbar win-win: med bättre arbetsvillkor för personalen höjs kvaliteten och tryggheten för de äldre. Fler kan gå till jobbet i trygg förvissning om att deras anhöriga får både rätt medicinering, en meningsfull vardag och omsorg utan stress och jäkt. Och med bättre villkor kommer fler att söka sig till – och återvända till – äldreomsorgen. Det är helt enkelt en vinst för hela den svenska välfärden.

Vi i Kommunal ger nu ansvariga politiker i Kungsbacka kommun tre saker att fokusera på om ni vill visa personalen respekt för deras insatser och yrkesskicklighet och få dem att stanna i yrket.

• Avskaffa minutscheman. Det är faktiskt omöjligt att klocka på minuten hur lång tid det tar att utföra arbetsmoment hos en äldre person i behov av stöd. Det handlar om dagsformen – hur mår den äldre idag? Idag är det personalen som tar smällen – lunchpauser och toalettbesök stryker på foten.

• Höj bemanningen – anställ fler kollegor till medlemmarna i Kommunal. För att behålla nuvarande personal och kunna rekrytera nya måste bemanningen öka. Arbetsgivarna kan börja med att erbjuda tillsvidareanställningar till alla som tar studentexamen från vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet.

• Sluta använda äldreomsorgen som budgetregulator. Sluta överlämna ansvaret för kvaliteten i äldreomsorgen till de som gör jobbet. Det är ert ansvar att se till att resurser och arbetsuppgifter matchar varandra.

Det räcker nu. Medlemmarna i Kommunal ska inte ta politikernas ansvar. Höj bemanningen.

Sladjana Gustafsson, avdelningsordförande Kommunal Väst
Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal
SENASTE TV-NYHETERNA

Barnmarknad lockade massvis med folk
NYHETER 2023-04-01 KL. 15:00

Barnmarknad lockade massvis med folk

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över
KRÖNIKOR 2023-04-01 KL. 12:00

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över

Turistinformationen har koll på sportfisket
NYHETER 2023-04-01 KL. 09:30

Turistinformationen har koll på sportfisket

Första april är sportfiskarnas julafton
NYHETER 2023-04-01 KL. 08:45
Premium

Första april är sportfiskarnas julafton

Succésäsongen ett faktum:
HANDBOLL 2023-03-31 KL. 23:02
Premium

Succésäsongen ett faktum: "Helt fantastiskt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2023-04-02 KL. 12:42
En offensiv defensiv gav utdelning
Premium | NYHETER 2023-04-01 KL. 16:45
Hanhals Holme renstädad av Team Spirit

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.